Alaturi de durerea de spate, durerea de genunchi este una dintre cele mai des intalnite probleme in randul populatiei. Fiind o durere comuna, poate fi cauzata de nenumarate afectiuni si conditii, astfel ca un diagnostic corect este crucial pentru ca bolnavul sa beneficieze de un tratament adecvat, care sa nu ofere prilejul durerilor recurente.
Articulatiile genunchiului joaca un rol vital in suportul greutatii corporale. Aceasta pune presiune pe genunchi chiar si atunci cand mergi, alergi sau sari.
Iar pentru ca durerile de genunchi sunt foarte comune, cauzate atat de practicarea sportului la nivel intens, cat si de uzura fizica de zi cu zi, iti vom povesti care sunt cele mai cunoscute afectiuni care se manifesta prin durere de genunchi, care sunt simptomele, cum se poate trata durerea, dar si cum o poti preveni.
Cele mai frecvente cauze care determina durerea la nivelul genunchilor pot fi:
Leziunile ligamentare – aparatul ligamentar pastreaza stabilitatea articulatiei deoarece pastreaza atasate oasele unele de celalalte, astfel incat lezarea ligamentelor
(frecvent ligamentele incrucisat anterior si posterior si ligamentul colateral medial) necesita, de regula, interventie chirurgicala;
Rupturi meniscale – medial sau lateral – in functie de intinderea rupturii, poate necesita interventie chirurgicala;
Procese inflamatorii articulare: poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta – implica tumefactie locala, dureri predominant matinale si necesita tratament specific bolii;
Artroza genunchiului, predominant post traumatica, de cauza primara sau secundara (durere locala predominant debutata seara si dupa efort fizic si cracmente locale);
Coxatroza – afectarea soldului poate determina durere ce iradiaza la nivelul genunchiului; in acest caz genunchiul poate sa nu fie afectat in sine.
Simptome
Simptomele variaza in functie de afectiunea specifica a genunchiului. Cu toate astea, lucrurile care se simt in exterior si la care trebuie sa fii atent sunt durerea (in special la indoirea si indreptarea genunchilor) si inflamatiile.
E nevoie sa mergi la medicul specialist in ortopedie daca ai oricare dintre aceste simptome:
Nu poti extinde piciorul complet
Nu poti flexa piciorul complet
Mersul este dureros si nu te poti sprijini pe genunchiul afectat
Durerile persista chiar si cand nu soliciti genunchiul
Apare roseata sau un sentiment de caldura in jurul genunchiului
Zona de sub genunchi este dureroasa, umflata, amortita sau simti furnicaturi
Cum afli diagnosticul?
Daca durerea nu dispare dupa cateva zile de repaos, genunchiul tau trebuie examinat de catre un specialist.
Pentru a putea avea un diagnostic clar a ceea ce cauzeaza durerea de genunchi, e nevoie de o vizita la medic, unde ti se va face un examen aprofundat – examen clinic si teste amanuntite. De cele mai multe ori, va fi nevoie si de un examen imagistic care, de la caz la caz, poate fi: radiologic, ecografic, rezonanta magnetica sau tomografie computerizata.
Cele mai comune afectiuni care determina dureri de genunchi
Artrita este cea mai frecventa afectiune ce provoaca dureri de genunchi si acopera un grup de conditii medicale, clasificate in functie de simptome si localizare:
Osteoartrita provoaca uzura cartilajelor genunchiului, ceea ce duce la deteriorarea oaselor din zona
Poliartrita reumatoida se instaleaza dupa ce sistemul imunitar a atacat o membrana din interiorul articulatiei, cauzand dureri, inflamatie si deteriorarea tesuturilor genunchiului
Guta apare atunci cand acidul uric se acumuleaza la nivelul genunchiului, cauzand durere ascutita si intensa
Pseudeoguta afecteaza genunchii dupa ce apar cristale de pirofosfat de calciu la nivelul articulatiei
Leziunea de menisc: cel mai frecvent este afectat meniscul intern
Artroza post-traumatica se poate declansa la mai multi ani dupa un traumatism la genunchi, de genul unei fracturi de os sau deteriorarea unui ligament
Leziunile de la nivelul meniscului sunt cauze comune ce declanseaza dureri de genunchi. Meniscul se gaseste in interiorul genunchiului si are rolul de amortizor in cazul diverselor socuri care pot aparea in timpul locomotiei.
In timp, mai ales in cazul sportivilor de performanta, meniscul tinde sa se deterioreze si, ulterior, sa se rupa. Ruptura de menisc provoaca dureri intense, de durata, care apar si in perioada de recuperare, dupa eventuala interventie chirurgicala.
Tendinita apare atunci cand tendoanele se inflameaza, cauzand astfel dureri puternice la nivelul genunchiului.
Leziunile ligamentelor pot provoca de asemenea dureri. Aceste ligamente se pot supraintinde sau se pot rupe – de cele mai multe ori in timpul activitatilor sportive intense. In functie de tipul de ligament, ruperea sau intinderea lui poate determina diferite dureri de genunchi, dar si instabilitate.
Dislocarea de rotula poate provoca dureri severe de genunchi.
Acest lucru se intampla atunci cand osul triunghiular – cel care acopera partea din fata a genunchiului – aluneca spre exteriorul genunchiului. Dislocarea este vizibila, iar conditia este foarte dureroasa – de cele mai multe ori necesita interventie medicala de urgenta.
Sindromul dureros patelofemural, numit si genunchiul alergatorului, este o cauza frecventa de dureri la genunchi. Aceasta poate fi cauzata de suprasolicitarea fizica, slabirea sau incordarea tesuturilor din jurul genunchiului sau alinierea defectuoasa a rotulei.
Preventia in durerile de genunchi
Durerea de genunchi este greu de prevenit, accidentele fiind principala cauza a acestora. Totusi, exista unele masuri de precautie pe care le poti lua in considerare pentru a reduce riscul unei accidentari:
Nu continua niciodata exercitiul in cazul in care simti durere la nivelul genunchilor
Creste intensitatea antrenamentelor in mod treptat
Nu uita sa faci stretching dupa activitatea fizica
Pastreaza-ti muschii coapselor puternici prin exercitiu fizic de consolidare
Incalzeste-ti musculatura inainte de efortul fizic
Fiind o articulatie complexa, de care depind o sumedenie de miscari firesti, este foarte important sa nu amani tratamentul in cazul in care observi ca durerea persista chiar si dupa o perioada de repaus.
Ce va ofera Centrokinetic in cazul in care aveti dureri la nivelul genunchiului:
un diagnostic corect printr-o vizita la medicul ortoped si prin investigatii imagistice (ecografie, RMN)