Remedii pentru durerile cauzate de nervul sciatic

Sciatica este termenul medical care se refera la o serie de manifestari printre care si durerile de spate, cauzate de o problema a nervului sciatic. Nervul sciatic este un nerv major, care se intinde din partea inferioara a spatelui spre partea posterioara a fiecarui picior.

Cand nervul sciatic este lezat sau este supus unei presiuni suplimentare, pot sa apara dureri in partea inferioara a spatelui. Durerea se poate raspandi la sold, fese sau picioare. Pana la 90% dintre persoanele afectate isi revin complet, fara a fi nevoie de interventii chirurgicale.

Sciatica nu este un diagnostic medical in sine, cuprinde o serie de simptome care implica durerile de spate care iradiaza de-a lungul traictoriei nervului sciatic si a radacinilor sale.

Majoritatea persoanelor care sufera de sciatica au varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Femeile sunt mai susceptibile de a suferi de dureri de spate in timpul sarcinii, deoarece uterul in curs de dezvoltare pune o presiune suplimentara asupra nervului sciatic.

Simptome

Sciatica apare cel mai adesea pe o singura parte. Unii oameni au o durere ascutita pe o parte a soldului sau a unuia din picioare. Durerea poate fi resimtita, de asemenea, in spatele gambei sau in zona talpii piciorului.

Persoana care sufera de sciatica isi simte slabit piciorul afectat. Durerea tinde sa apara brusc si poate dura cateva zile sau chiar saptamani.

Manifestarile caracteristice sciaticii se pot inrautati atunci cand bolnavul:

sta in picioare sau pe scaun

doarme

stranuta, tuseste sau rade

indoaie trunchiul, se apleaca sau merge pe jos mai mult de cativa metri (mai ales daca durerea este cauzata de stenoza spinarii).

Cauze
– Hernia de disc. Cea mai frecventa cauza a sciaticii o reprezinta hernia de disc. Discurile intervertebrale actioneaza ca o perna intre vertebrele coloanei. Aceste discuri devin mai fragile si mai vulnerabile la prejudicii odata cu inaintarea in varsta.

Uneori, centrul discului este impins prin mucoasa sa externa si preseaza radacina nervului sciatic, cauzand dureri locale.

– Stenoza spinala. Uzura naturala a vertebrelor poate duce la ingustarea canalului rahidian. Aceasta ingustare, numita stenoza spinala, poate presa suplimentar radacinile nervului sciatic. Stenoza spinala este mai frecvent intalnita la adultii cu varsta de peste 60 de ani.

– Tumori spinale. In cazuri rare, sciatica poate fi rezultatul unor tumori in crestere, aflate in interiorul sau de-a lungul maduvei spinarii sau a nervului sciatic. Pe masura ce tumoarea se mareste in dimensiuni, se amplifica presiunea asupra nervilor care se ramifica de la maduva spinarii.

– Sindromul piriformis. Piriformisul este un muschi localizat adanc in interiorul feselor. Acesta conecteaza partea inferioara a coloanei vertebrale la partea superioara a coapsei si se intinde de-a lungul nervului sciatic.

In cazul in care acest muschi se contracteaza poate presa pe nervul sciatic, declansand simptomele specifice sciaticii. Sindromul piriformis este intalnit mai des la persoanele de sex feminin.

– Prejudicii sau infectii. Alte cauze ale durerilor sciatice includ inflamatia musculara, infectii sau leziuni (cum ar fi fracturile). In general, orice conditie care irita sau comprima nervul sciatic poate declansa simptome de sciatica. In anumite cazuri (restranse la numar) nu este descoperita nicio cauza specifica.

Remedii pentru durerile cauzate de nervul sciatic

Apeleaza la ajutorul unui chiropractician – in Romania chiropracticienii sunt priviti inca cu scepticism, insa rezultatele pe care le poti obtine cu ajutorul unui asemenea medic sunt uimitoare.

Prin chiropractica se rearanjeaza, prin masarea coloanei vertebrale dupa tehnici precise, discurile vertebrale. Durerile specifice sciaticei pot fi ameliorate sau chiar eliminate definitiv cu ajutorul unui medic chiropractician.

Foloseste acupunctura – specifica medicinei chineze, acupunctura este eficienta in tratarea multor afectiuni, printre care si a durerilor cauzate de nervul sciatic. Studiile realizate in domeniu au dovedit ca acumpunctura cu ace incalzite este eficienta in ameliorarea sciaticii.

Practica yoga – un studiu a dovedit ca yoga reduce cu 64% durerile de spate. Yoga intareste muschii si imbunatateste flexibilitatea asa ca cei care sufera de sciatica au de castigat de pe urma acestei practici de origine hindusa.

Foloseste comprese – compresele calde sau reci pot fi de ajutor atunci cand incerci sa scapi de durerile cauzate de sciatica.

Foloseste comprese calde sau reci aplicate pret de 15 minute si observa modul in care organismul reactioneaza. Daca observi ca durerea reactioneaza mai bine la rece, foloseste numai comprese reci, insa daca observi o ameliorare atunci cand folosesti comprese calde, mizeaza pe acestea pe viitor.

Foloseste gheara diavolului – planta care poarta numele de gheara diavolului are proprietati antiinflamatoare si efecte comparabile cu ibuprofenul.

O cantitate de 1.500 – 2.000 mg de gheata diavolului consumata zilnic reduce inflamatia nervului sciatic si amelioreaza durerile. Persoanele care sufera de ulcer ar trebui sa evite aceasta planta.

Practica kinetoterapie – chiar daca exercitiile fizice sunt ultima ta grija atunci cand ai dureri cauzate de nervul sciatic, gimnastica medicala, care poarta si denumirea de kinetoterapie, este mai utila decat ai crede.

Exercitiile fizice stimuleaza circulatia sanguina si atenueaza durerea. Daca durerile sunt atat de puternice incat nu poti face exercitii, incearca sa inoti sau sa faci aerobic in apa intrucat acest tip de miscare nu pune multa presiune pe spate.

Medicamentele calmante – medicamentele antiinflamatoare si pentru relaxarea musculara pe care le prescrie medicul te vor ajuta sa scapi de durerile provocate de nervul sciatic. Si cremele antiinflamatoare aplicate local sunt de mare ajutor.

Remediile folosite prin aplicare topica – plasturii sau cremele pe baza de piper cayenne contin capsaicina, substanta care calmeaza durerile puternice de sciatica. Un avantaj al acestor remedii este ca pot fi folosite oricand, oriune si in orice cantitate fara sa produca efecte secundare.