Balonarea severa nu trebuie ignorata. Care sunt bolile mascate de acest simptom

Una din trei persoane se confrunta frecvent cu balonarea severa si majoritatea asociaza acest simptom cu anumite alimente.

Medicii atrag atentia ca nu intotdeauna hrana consumata este cauza, ci anumite tulburari ale apartului digestiv. Iata cateva cauze ale balonarii excesive:

Dezechilibrul florei intestinale. Se stie ca intestinele noastre sunt populate cu bacterii bune, dar si cu bacterii rele, important este ca cele din urma sa nu se dezvolte peste masura. Balonarea poate fi consecinta unui dezechilibru al florei intestinale.

“Poate sa fie determinata de o suprapopulare bacteriana, deci cu bacterii care produc gaz in intestine.

Exista acest echilibru intre bacteriile bune si acela putem sa il reglam prin probiotice si bacteriile rele, si de aici contractilitatea in intestine care nu este fiziologica.”, a declarat dr. Paul Dragomir, medic gastroenterolog, pentru Pro Tv.

Tulburarile functionale se vindeca prin miscare zilnica si mese corecte. Doua treimi vegetale si o treime produse de origine animala pe farurie, de exemplu.

Gastrita. Gastrita este inflamatia mucoasei stomacului. Aceasta afectiune poate sa se caracterizeze prin aparitia unor zone de eroziune, de iritare epiteliala superficiala dar si de modificare profunda si ireversibila a structurii stomacului.

Se manifesta prin balonare, greturi, varsaturi, dureri abdominale. Diagnosticul trebuie stabilit de medic, in urma unei endoscopii. Cancer de colon. Balonarea frecventa necesita uneori o colonoscopie, asta pentru a fi siguri ca nu este cauzata de vreo problema la nivelul colonului, cum ar fi cancer colorectal.

“Singura certitudine in cancerul de colon este ca putem sa il depistam precoce. Cea mai buna modalitate de prevenire a bolii este aceasta colonoscopie”, a declarat dr. Gabriel Mitulescu, medic chirurg.

Ocluzie intestinala. Daca abdomenul este umflat si nu aveti scaun mai mult de 3 zile, mergeti la medic de urgenta.

Ocluzia intestinala este insotita, de obicei, de dureri. Inaintea lor, poate sa apara balonarea. Balonarea si modificarile in greutate.

O alta situatie care impune parerea unui specialist este proba cantarului. Balonarea inseamna doar aer, niciun gram in plus. Modificarile de greutate, in schimb, pot indica existenta lichidului in abdomen, un simptom al cirozei.

Balonarea – cauze:

Tensiunea pre-menstruala

La femei, balonarea apare in general inaintea ciclului menstrual. Simptomele balonarii sunt: umflarea corpului, intarirea mainilor si picioarelor. Este important sa tii cont de faptul ca hormonii au un rol important in echilibrarea nivelului de lichide din organism.

Obiceiurile alimentare

Daca vrei sa scapi de balonare, ar trebui mai intai de toate sa iti schimbi obiceiurile alimentare. Pentru inceput, nu mai manca in graba. Altfel, presiunea din stomacul tau creste, determinand sporirea productiei de gaze, de unde rezulta, evident, aparitia balonarii.

Laptele

Daca esti o consumatoare de lapte, trebuie sa retii un lucru important. Intoleranta la lactoza din lapte duce la balonarea abdomenului. Rolul lactozei este sa dizolve zaharul din lapte. Astfel, 200 de ml de lapte nedigerat produc 0,03 cm cubi de gaz in stomacul tau. Cantiatea pare infima insa, raportata la dimensiunea stomacului, este semnificativa.

Graul

Daca iti este imposibil sa scapi de balonare, cel mai probabil consumi prea multe produse din grau in fiecare zi. Glutenul prezent in grau si paine produce senzatii de arsura ale stomacului si conduce la aparitia excesului de gaze.

Alte cauze:

Pentru a scapa de balonare ar trebui sa reduci utilizarea antibioticelor, dulciurilor si a consumului de sare. Antibioticele sunt cunoscute pentru ca determina balonarea excesiva a stomacului. Ele distrug bacteriile inofensive prezente in mod normal in tractul digestiv ce ajuta la digerarea alimentelor.

Unele medicamente pot provoca balonare. Pilulele contraceptive, de asemenea, cauzeaza balonarea. Alimentele dulci si bogate in grasimi sunt una dintre cauzele principale ale tulburarilor stomacului. Incearca sa reduci consumul lor. Ai grija si la aportul de sare.