Osteoporoza – Ce este? Cauzele aparitiei, simptome si tratament

Osteoporoza (“os poros”) este acea afectiune care face ca oasele sa fie fragile si prin urmare usor fracturabile.

Un os fracturat poate sa afecteze extrem de mult viata unei femei. Poate genera o dizabilitate fizica, dureri puternice sau chiar nevoia de insotire medicala permanenta.

Mai mult, poate face ca activitatile zilnice sa fie un chin fara ajutor; pana si mersul pe jos poate fi dificil in aceste conditii. Se poate ajunge chiar la diformitati provocate de aceasta boala.

Osteoporoza inseamna “os poros”. Privita sub microscop, osul sanatos arata ca un fagure de miere. Cand apare osteoporoza, gaurile si spatiile din fagure sunt mult mai mari decat in osul sanatos.

Oasele osteoporotice isi pierd densitatea sau masa si contin structuri anormale ale tesuturilor. Deoarece oasele devin mai putin dense, ele se slabesc si exista o probabilitate mai mare sa se rupa.

Oasele normale sunt compuse din proteine, colagen si calciu, toate acestea confera osoaselor rezistenta. Oasele afectate de osteoporoza se pot rupe (fractura) cu leziuni relativ minore, care in mod normal nu ar cauza ruperea unui os.

Fractura poate fi fie sub forma de crapare (ca si in cazul unei fracturi de sold) sau colaps (ca in cazul unei fracturi de compresie a vertebrelor coloanei vertebrale).

Coloana vertebrala, soldurile, coastele si incheieturile sunt zone comune ale fracturilor osoase provenite din osteoporoza, desi fracturile legate de osteoporoza pot sa apara in aproape orice os al scheletului.

Care sunt factorii care cresc riscul de a dezvolta osteoporoza?

Prezinti un risc crescut de a avea osteoporoza daca:

au existat in familia ta cazuri de osteoporoza

ai o varsta ridicata sau dupa menopauza

ai o menstruatie neregulata

suferi de o problema de alimentatie (anorexie, bulimie)

ai o dieta cu continut scazut de produse lactate sau alte surse de vitamina D si calciu

stil de viata sedentar

fumezi regulat sau bei alcool

La barbati, osteoporoza se dezvolta si daca ai un nivel de testosteron scazut.

Cauzele osteoporozei

Osteoporoza apare atunci cand exista un dezechilibru intre formarea osoasa noua si resorbtia osoasa veche. Corpul poate sa nu reuseasca sa formeze suficient os nou, sau prea mult os poate fi reabsorbit, sau ambele.

Doua minerale esentiale pentru formarea normala a osului, sunt calciul si fosfatul. De-a lungul tineretii, corpul foloseste aceste minerale pentru a produce oase.

Calciul este esential pentru buna functionare a inimii, a creierului si a altor organe. Pentru a mentine organele critice in stare functionala, organismul reabsoarbe calciul stocat in oase pentru a mentine nivelul de calciu din sange.

Daca aportul de calciu nu este suficient sau daca organismul nu absoarbe suficient calciu din dieta, productia osoasa si tesutul osos pot suferi. Astfel, oasele pot deveni mai slabe, rezultand oase fragile care se pot rupe usor.

Cauza principala a osteoporozei este lipsa anumitor hormoni, in special estrogen la femei si androgen la barbati. Femeile, in special cele cu varsta mai mare de 60 de ani, sunt frecvent diagnosticate cu aceasta boala.

Menopauza este insotita de un nivel mai scazut al estrogenului si creste riscul femeii de a dezvolta osteoporoza.

Alti factori care pot contribui la pierderea osoasa la aceasta grupa de varsta includ consumul insuficient de calciu si vitamina D, lipsa exercitiului de greutate si alte modificari legate de varsta in functiile endocrine (in plus fata de lipsa de estrogen).

Alte afectiuni care pot duce la osteoporoza includ utilizarea excesiva a corticosteroizilor (sindromul Cushing), problemele tiroidiene, lipsa utilizarii musculare, cancerul osos, anumite tulburari genetice, utilizarea anumitor medicamente si probleme precum calciul scazut in dieta.

Simptomele osteoporozei

Etapele timpurii ale osteoporozei nu cauzeaza simptome sau semne de avertizare. In cele mai multe cazuri, persoanele cu osteoporoza nu stiu ca au aceasta afectiune pana cand au o fractura.

Daca apar simptome, unele dintre cele mai timpurii pot include:

putere de prindere slaba

unghii slabe si fragile

Fara un tratament adecvat, osteoporoza se poate inrautati. Pe masura ce oasele devin mai subtiri si mai slabe, riscul de fractura creste.

Mai tarziu, in cursul bolii, pot aparea brusc dureri ascutite. Durerea poate sa nu radieze (sa se raspandeasca in alte zone); aceasta poate fi agravata de o activitate care pune greutate in zona, poate fi insotita de sensibilitate si, in general, incepe sa scada intr-o saptamana. Dar, exista cazuri in care durerea poate dura mai mult de trei luni.

Simptomele osteoporozei severe pot include o fractura de la o cadere sau chiar de la un stranut puternic sau tuse. Acestea pot include, de asemenea, dureri de spate sau gat, sau pierderea inaltimii. Aceste ultimele doua simptome pot fi cauzate de o fractura de compresie.

Aceasta este o pauza intr-una din vertebrele din gat sau din spate, care este atat de slaba incat se rupe sub presiunea normala din coloana vertebrala.

Stabilirea diagnosticului de osteoporoza

Pentru a verifica osteoporoza, medicul va analiza istoricul medical si va efectua un examen fizic. De asemenea, se pot efectua teste ale sangelui si urinei pentru a verifica conditiile care pot provoca pierderea osoasa. In cazul in care medicul dumneavoastra considera ca este posibil sa aveti osteoporoza sau ca aveti riscul de a dezvolta osteoporoza, probabil ca va sugera un test de densitate osoasa.

Acest test se numeste densitometrie osoasa sau absorbtie cu raze X cu energie duala. Utilizeaza raze X pentru a masura densitatea oaselor in incheieturi, solduri sau coloana. Acestea sunt cele trei zone cu cel mai mare risc de osteoporoza.

Acest test nedureros dureaza intre 10 si 30 de minute.

Radiografiile traditionale nu pot masura densitatea osoasa, dar pot identifica fracturile coloanei vertebrale. Densitatea minerala osoasa trebuie masurata prin tehnici mai specializate. Sunt disponibile mai multe tipuri de teste, dar cel mai frecvent utilizat este DXA (absorbtie cu raze X cu dubla energie).

DXA este un test cu radiatie scazuta, capabil sa detecteze procente destul de mici ale pierderii osoase. Este utilizat pentru a masura densitatea osului coloanei vertebrale si soldului si poate masura, de asemenea, densitatea osoasa a intregului schelet. Exista mai multe tipuri de optiuni de testare:

DXA (DXA periferic) masoara masa osoasa la antebrat, deget si calcai.

SXA (absorbtivometria cu raze X cu o singura energie) masoara calcaiul sau incheietura mainii.

DPA (absorbtia cu foton dual) masoara coloana vertebrala, sold sau corpul total.

SPA (absorbtivometria cu un singur foton) masoara incheietura mainii.

QCT (Tomografia computerizata cantitativa) masoara coloana vertebrala sau soldul

PQCT (QCT periferic) masoara antebratul.

QUS (Ultrasunete cantitative) utilizeaza unde sonore pentru a masura calcaiul sau degetul.

Tratament medicamentos pentru osteoporoza

Medicamentele sunt folosite atat pentru prevenirea cat si pentru tratarea osteoporozei. Unele medicamente incetinesc rata pierderii osoase sau cresc grosimea osoasa. Chiar si cantitati mici de crestere a oaselor noi va pot reduce riscul de deformare a oaselor.

Medicamentele care ajuta la tratarea si prevenirea pierderii osoase includ:

Bifosfonati. Acestia includ alendronat (Fosamax), ibandronat (Boniva), risedronat (Actonel) si acid zoledronic (Reclast).

Calcitonina (Calcimar sau Miacalcin). Acesta este un hormon natural care ajuta la reglarea nivelului de calciu in corpul dumneavoastra si face parte din procesul de construire a oaselor. Calcitonina amelioreaza de asemenea durerea cauzata de fracturile de compresie a coloanei vertebrale.

Denosumab (Prolia). Se utilizeaza pentru a trata persoanele care prezinta un risc crescut de fracturi osoase legate de scaderea densitatii osoase.

Teriparatida (Forteo). Este utilizat pentru tratamentul barbatilor cat si pentru femeile in postmenopauza care au osteoporoza severa si care prezinta un risc crescut de fracturi osoase.
Raloxifen (Evista).

Acest medicament este un modulator selectiv al receptorilor de estrogen.
Terapia hormonala nu este de obicei recomandata majoritatii femeilor care au osteoporoza. Dar daca aveti un risc crescut si nu puteti lua alte medicamente, medicul va poate recomanda in anumite circumstante.

Tratament naturist pentru osteoporoza

Unii oameni ar putea avea nevoie de medicamente pentru tulburari osoase grave. Chiar daca luati decizia de a lua medicamente, abordarea naturala poate oferi beneficii clare si de lunga durata. Puteti opta pentru aplicarea de uleiuri esentiale in zonele dureroase, pentru a mari densitatea osoasa si sa incercati aroma-terapia.

Doua alte lucruri vitale pe care trebuie sa le luati in considerare pentru a imbunatati densitatea osoasa sunt exercitiul de greutate si expunerea la soare.

Exercitiile de greutate de 3 ori pe saptamana timp de 30 de minute si 20 de minute de minute de expunere la soare zilnic, va pot ajuta in ameliorarea durerilor cauzate de osteoporoza. De asemenea, stationarea pe platformele de vibratii timp de 5-20 de minute pe zi poate imbunatati densitatea osoasa.

Suplimentele naturale sunt, de asemenea, recomandate:

Magneziu (500 mg zilnic) – Magneziul este necesar pentru un metabolism adecvat al calciului.

Calciu (1000 mg zilnic) – Alegeti citratul de calciu care este cel mai bine absorbit.

Vitamina D3 (5 000 IU pe zi) – Vitamina D ajuta la imbunatatirea absorbtiei calciului.

Vitamina K2 (100 mcg pe zi) – Este necesara pentru a forma proteina critica pentru formarea osoasa. Luati suplimente de vitamina K2 de inalta calitate, sau mancati mai multe alimente bogate in vitamina K.

Strontiu (680 mg zilnic) – Poate ajuta la imbunatatirea densitatii osoase.