Ce boli pot fi luate de la piscina

Ştrandurile şi piscinele, atât de mult frecventate pe perioada verii, oferă o sursă inepuizabilă de contracarare a multor boli dermatologice, mai ales că numărul limitat al unor astfel de spaţii de agrement determină suprapopularea lor în sezonul cald.

Microorganismele aflate in apele dulci de la piscina sau strand pot provoca o serie de boli infectioase. Simptomele cele mai cunoscute sunt diareea, infectiile cailor respiratorii, ale ochilor, ale urechilor, ale nasului sau afectiuni cutanate.

Cauza infectiilor o reprezinta de cele mai multe ori inghitirea apei contaminate, insa microorganismele pot invada corpul si la nivelul urechii, al ochilor, al nasului sau prin piele, daca acesta are leziuni.

Cei mai expusi boliilor cauzate de apa de la strand si de la piscina sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar deficient.

Contaminarea apelor are drept cauza contactul cu materiile fecale umane sau animale si apa schimbata la intervale lungi de timp sau tratata neadecvat. Exista o doza corecta de substante dezinfectate ce trebuie mentinuta pentru tinerea sub control a inmultirii microorganismelor.

Riscul exista si in cazul in care apa strandurilor sau a piscinelor contine dezinfectanti. Acestia pot fi responsabili de aparitia unor reactii alergice si dermatite de contact.

Care sunt cele mai frecvente boli luate de la strand si piscina

Boli de piele:

• Granulomul – o problema medicala destul de rara, care este produsa de anumite bacterii existente in unele piscine. Afectiunea are ca zona de manifestare genunchii. Primele semne ale granulomului de piscina sunt aparitia unor papule violacee care pot evolua spre ulceratie.

• Pitiriazisul este o alta afectiune cutanata care se poate lua din apa bazinelor si se manifesta prin aparitia unor pete cafenii, de dimensiuni mici, situate la nivelul trunchiului.

• O alta neplacere este agravarea acneei cauzata de existenta clorului utilizat la dezinfectarea apei din piscina.

• Pruritul cutanat, de regula, isi face simtita prezenta la persoanele sensibile la clorul folosit pentru dezinfectarea apei din piscine sau bazine.

Afectiuni oculare:

Conjunctivita este o afectiune care apare frecvent la iubitorii de bazine. Afectiunea se manifesta prin inrosirea ochilor, apare si o secretie la ambii ochi si este obligatoriu prezenta la medicul specialist oftalmolog.

Afectiuni din sfera ORL:

Deseori apar infectii situate la nivelul urechii cauzate de germenii din apa. Otita poate sa apara dupa baia in apa marii sau dupa baia in bazin. De exemplu, pot sa apara otite externe cauzate de apa care, odata intrata in conductul auditiv, poate duce la aparitia unei inflamatii.

De asemenea, exista si otita micotica care este determinata de anumite ciuperci existente in apa. In toate formele de otite este necesara efectuarea tratamentului recomandat de medicul specialist ORL.

Infectii digestive:

Contaminarea cu E. Coli duce la aparitia unei infectii care are ca manifestare diareea si durerea abdominala. Este necesar tratament medicamentos pentru refacere.

Dizenteria bacilara este o alta afectiune care poate sa apara in urma ingestiei de apa contaminata cu bacterii. Printre simptomele bolii se regasesc: febra, greata, varsaturile si scaunele diareice.

Giardioza – este o alta boala pe care o poti contacta dupa o baie intr-o piscina, daca inghiti apa infectata cu acest parazit (giardia). Principalele simptome sunt: scaunele diareice, dureri abdominale puternice.

Infectii genitale:

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta femeile dupa cateva zile de mers la pisicina este aparitia unei infectii genitale, de regula, candidoza vaginala.

Aceasta este determinata de o ciuperca numita Candida Albicans. Boala poate sa apara in urma modificarii florei vaginale din cauza clorului, transpiratiei si materialului costumului de baie. Trebuie specificat ca afectiunea apare, de obicei, in cazul femeilor care au o imunitate slaba.