Anemia in sine este mai degraba un semn al unei boli decat o afectiune propiu-zisa. De cele mai multe ori, anemia este considerata de catre medici fie cronica, fie acuta.
Cea cronica survine dupa un timp relativ lung, in vreme ce anemia acuta se declanseaza brusc. Numai doctorul de specialitate poate aprecia in ce masura anemia de care suferiti este de un tip sau altul.
Hematiile traiesc in medie 100 de zile, astfel ca organismul este vesnic pus in situatia de a inlocui globulele rosii care mor, cu altele noi.
In cazul adultilor, hematiile se sintetizeaza la nivelul maduvei spinarii. De aceea, primele investigatii care se fac, vizeaza cauza anemiei. Ei incearca sa determine daca este vorba de o hemoragie sau de o tulburare a procesului de sintetizare a hematiilor din maduva.
Anemia apare atat tinerii cat si varstnicii, insa cei cu varsta avansata tind sa fie mai des afectati in comparatie cu restul persoanelor.
Numai in America se estimeaza ca pana la 10% din populatie prezinta semne de anemie. Celelalte tari au cote mai mari ai celor care sufera de aceasta afectiune. In plus, femeile par sa fie de doua ori mai predispuse decat barbatii atunci cand vine vorba de cazuri de anemie inregistrate.
Anemia – cauze
Exista multe afectiuni care cauzeaza anemia. Dintre acestea, amintim:
sangerari externe (hemoragii) cauzate de menstra, rani sau ulcer
deficitul de fier (maduva spinarii necesita fier pentru a sintetiza hematii)
bolile cronice (orice astfel de boala poate duce la aparitia anemiei)
boli renale (rinichii ofera suport vital maduvei spinarii in procesul de creare a hematiilor)
sarcina (acumularea de apa si lichide din timpul sarcinii dilueaza cantitatea de globule rosii din sange)
nutritie deficitara (vitaminele si mineralele sunt vitale pentru sintetizarea hematiilor)
alcoolismul (implica scaderea numarului de vitamine si minerale).
alte cauze, mai putin comune sunt: bolile hepatice, afectiuni care implica sangerari, talasemia, infectiile, cancerul, artita, deficitul de enzime, toxinele sau afectiunile ereditare.
Dacă te simţi în mod constant obosită şi lipsită de vlagă, e posibil să te confrunţi cu o anemie despre care nici măcar să nu ştii o bună perioadă de timp. Află care sunt principalele simptome care te determină să consulţi un medic!
Nu poţi să respiri
Fără suficient fier sau vitamina B12, organismul nu poate produce destulă hemoglobină, care este esenţială pentru funcţionarea globulelor roşii.
Atunci când ea este mai scăzută, organismul nu primeşte suficient oxigen, prin urmare poţi să resimţi o senzaţie de sufocare. Din această cauză, te poţi simţi şi ameţită sau să ai stări frecvente de greaţă.
Eşti extenuată
Principalul simptom al anemiei este oboseala accentuată, pe care o resimţi din ce în ce mai mult, mai ales la finalul zilei. Este provocată de aceeaşi carenţă de fier şi vitamina B12, substanţe esenţiale pentru energizarea organsimului şi sporirea capacităţii de concentrare.
Eşti palidă
Lipsa globulelor roşii determină paloarea feţei şi slăbirea organismului. O persoană anemică va părea întotdeauna o persoană bolnavă şi apatică. Acest lucru se poate observa chiar şi pe întregul corp.
Simţi durere în piept
Când anemia e severă, în sânge există prea puțină hemoglobină și, implicit, oxigen. Drept urmare, poți simți durere sau senzație de strânsoare în piept, în special la efort, când inima are nevoie de mai mult oxigen, dar nu are de unde să-l primească.