Când este necesară terapia de substituție hormonală

Pana in 2002, terapia hormonala era utilizata frecvent pentru tratarea simptomelor care apar la menopauza si pentru imbunatatirea sanatatii pe termen lung.

Prin terapia de substitutie hormonala se intelege ansamblul de medicamente care contin hormoni feminini, meniti sa ii inlocuiasca pe cei pe care organismul nu-i mai produce dupa menopauza.

Tratamentul hormonal este standard in cazul femeilor cu bufeuri si alte simptome de la menopauza, dar are si beneficii pe termen lung; de exemplu, previne bolile cardiovasculare si osteoporoza.

Atitudinile referitoare la acest tip de terapie s-au schimbat brusc in anul 2002, cand a fost publicat studiu, realizat la scara larga, potrivit caruia medicatia confera mai multe riscuri decat beneficii.

Deoarece pericolele pentru sanatate atribuite terapiei hormonale au crescut, medicii au renuntat sa o mai prescrie. In multe cazuri, femeile care urmau astfel de tratamente au intrerupt medicatia fara sa consulte medicul curant.

În ce constă

Tratamentul diferă de la o pacientă la alta. De regulă, medicul prescrie medicamente bazate pe o combinație de estrogen și progesteron.

Dar femeile care au avut o histerectomie (extirparea uterului) iau numai estrogen. Tratamentul hormonal este adesea prescris sub formă de comprimate orale, dar este disponibil și sub formă de plasture, cremă sau gel, se poate administa vaginal (inel, cremă sau supozitor), prin implant sau poate fi injectat.

Ce beneficii și efecte secundare are

Terapia cu estrogen are numeroase beneficii:

– reducerea bufeurilor, a transpirației în timpul nopții, a atrofiei vaginale și pilozității excesive;

– diminuarea pierderii tonusului muscular al vezicii urinare, a modificărilor cutanate, a tulburărilor de somn și modificărilor de dispoziție;

– protecție împotriva cancerului colorectal;

– un efect pozitiv asupra densității osoase (de prevenire a osteoporozei);

– menținerea tensiunii arteriale în limite normale și reducerea vâscozității sângelui;

– o influență bună asupra memoriei;

– contribuie la menținerea nivelului normal de zahăr în sânge, deci previne diabetul zaharat;

– crește rezistența organismului la infecții – cele urinare devin o problemă după instalarea menopauzei;

– efecte pozitive în ceea ce privește vederea;

– prevenirea glaucomului.

Efectele secundare ale terapiei hormonale

Un risc major al tratamentului cu estrogeni este formarea cheagurilor de sange in vasele sanguine si de embolie pulmonara prin deplasarea acestor cheaguri la plamani.

Daca in istoricul medical al pacientei sunt mentionate astfel de manifestari nu trebuie sa utilizeze estrogen fara evaluarea atenta a medicului. Majoritatea expertilor sunt de acord ca folosirea terapiei de substitutie hormonala timp de cinci ani sau mai putin presupune riscuri scazute sau chiar absenta acestora.

Acest interval de timp poate fi prea lung pentru femeile care doresc pur si simplu o masura pe termen scurt de ameliorare a simptomelor neplacute ale menopauzei.

Specialistii considera ca beneficiile tratamentului de substitutie hormonala sunt mai numeroase decat riscurile. Indicat este sa discutati cu medicul curant despre potentialele avantaje si efecte secundare.

Cateva raspunsuri legate de aspectele negative ale terapiei de substitutie hormonala:

1. Cancerul mamar

– Tesutul mamar este foarte sensibil la estrogen si progesteron. Unii experti considera ca femeile expuse timp indelungat la acesti hormoni prezinta un risc ridicat de a dezvolta cancer de san.

In momentul de fata, legatura dintre cancerul de san si terapia de substitutie hormonala este subiectul dezbaterilor medicale si a studiilor clinice.

– Un studiu realizat in februarie 2000, publicat in jurnalul de medicina din New England, a conchis ca femeile al caror indice de masa corporala este scazut, sunt predispuse la aparitia cancerului de san. Rezultatele studiului au specificat ca femeile cu un numar mai mare de kilograme nu prezista acest risc.

– Analiza a 51 de studii, in 1997, a conchis ca administrarea terapiei hormonale pe o perioada de un an creste riscul declansarii cancerului la san.

– Majoritatea studiilor indica faptul ca pericolul de cancer mamar exista doar in cazul terapiei de substitutie hormonala pe termen lung (mai mult de 5-8 ani).

– Studiile arata o crestere a cazurilor de cancer de san in randul femelor care iau medicamente pentru substitutie hormonala si consuma una sau mai multe bauturi alcoolice intr-o zi.

2. Alte afectiuni

• Astm – Femeile carora li se administreaza tratament pentru substitutie hormonala au un risc usor crescut de a manifesta astm la o varsta mai inaintata.

• Calculi biliari – O piatra care se formeaza in vezica biliara, care nu este de natura canceroasa si care cauzeaza durere, necesita deseori interventie chirurgicala.

Femeile care urmeaza un tratament cu doze mari de estrogen sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta calculi biliari.

• Modificari ale uterului – Terapia de substitutie hormonala poate agrava o boala dureroasa, numita endometrioza (caracterizata prin cresterea anormala a tesutului din uter in alte zone din organism, decat in cele intalnite in mod normal), cauzand durere si infertilitate sau chiar formarea de fibroame.

Cine ar trebui sa evite terapia hormonala?

Femeile cu cancer mamar, boli cardiovasculare, probleme de circulatie care implica tulburari de coagulare nu trebuie sa foloseasca terapia de substitutie hormonala pentru ameliorarea simptomelor menopauzei.

Pacientele care nu sunt deranjate de instalarea menopauzei nu trebuie sa urmareasca tratamentul hormonal pentru prevenirea pierderilor de memorie sau a accidentelor vasculare cerebrale. In schimb, puteti consulta medicul curant pentru a va prescrie medicamente care va pot imbunatati stilul de viata.