Tromboza venoasa profunda: acestea sunt simptomele la care trebuie sa fii atent

Tromboza venoasa, numita si flebita, este o afectiune in care un vas de sange este blocat de un cheag. Cand este profunda, pot rezulta complicatii grave. Care sunt simptomele sale? Cum se previne aceasta boala venoasa? Raspunsuri.

Daca flebita se poate forma in orice vena a corpului, este in 90% din cazuri la membrele inferioare. Aceasta tulburare, care este blocarea completa sau partiala a unei vene de catre un cheag de sange numit „tromb”, poate fi usoara sau poate reprezenta o urgenta medicala.  Daca trombul se deplaseaza catre arterele pulmonare, poate provoca embolie pulmonara care poate fi fatala . Prin urmare, este esential sa consultati medicul cat mai curand posibil pentru un diagnostic precis.

Tromboza venoasa superficiala / profunda: care sunt diferentele?

Numita si periflebita, sau flebita superficiala, tromboza venoasa superficiala se caracterizeaza prin formarea unui tromb intr-una din venele retelei superficiale a corpului, adica aproape de suprafata corpului. Printre simptomele sale, inflamatia si durerea in partea afectata, care capata o culoare usor portocalie. Daca complicatiile asociate sunt mai putin importante decat in ​​cazurile de tromboza venoasa profunda, tratamentul medical este esential pentru ameliorarea simptomelor. Sunt prescrise analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene si medicamente anticoagulante. Purtarea de ciorapi de compresie poate fi recomandata si pacientilor cu simptome de tromboza venoasa superficiala.

In tromboza venoasa profunda(TVP), trombul este situat intr-o vena profunda. Dupa cum s-a mentionat, aceasta afectiune reprezinta o urgenta medicala, deoarece daca cheagul migreaza catre tractul pulmonar, poate provoca o embolie. Prin urmare, este esential sa se acorde atentie simptomelor asociate acesteia, in special dureri severe la nivelul coapsei sau gambei insotite de edeme mai marcate si mai extinse decat in ​​cazul trombozei venoase superficiale. Un sentiment de caldura, o crestere a temperaturii corpului si roseata a pielii sunt, de asemenea, semne de avertizare ale flebitei profunde.

Cele mai frecvente semne si simptome de tromboza venoasa profunda care apar la nivelul membrului afectat sunt:

Marirea in volum (umflarea) unui singur membru inferior

Durere, sub forma de crampa musculara, care frecvent incepe la nivelul gambei

Roseata, paloare sau culoare vinetie a pielii

Cresterea temperaturii la nivelul pielii

Daca trombul se formeaza intr-o vena de la nivelul membrului superior, simptomele sunt:

Durere la nivelul gatului sau umarului

Durere care iradiaza de la nivelul bratului la antebrat

Umflatura la nivelul bratului sau mainii

Roseata, paloare sau culoare vinetie a pielii, caldura locala

Slabiciune musculara la nivelul mainii

Care sunt cauzele trombozei venoase profunde?

Cheagurile de sange se pot forma in venele profunde ale corpului atunci cand:

este lezata suprafata interna a venei, ca exemplu in accidente, operatii, inflamatii sau boli imune.

sangele curge mai lent ca de obicei sau stagneaza in vene, mai ales in lipsa miscarii, ca de exemplu dupa operatie sau dupa fractura unui picior, cand trebuie sa stam la pat sau in calatoriile lungi cu avionul sau autobuzul.

sangele devine mai vascos (mai gros) decat in mod normal, de exemplu atunci cand se iau pilule contraceptive sau in deshidratare, cand nu bem suficienta apa sau luam prea multe diuretice, de asemenea in caz de cancer.

Embolia pulmonara

Unele persoane nu stiu ca au TVP pana cand se produce embolismul pulmonar! Pacientii cu EP nu vor mai putea respira profund, vor avea durere cand inspira profund, vor tusi cu sange sau vor respira des si vor avea puls rapid.

Tromboza venoasa, o boala uneori tacuta

In functie de amploarea reactiei inflamatorii si de marimea cheagului, flebita poate provoca simptome usor diferite. In unele cazuri, aceasta afectiune nu provoaca semne clinice . Se spune ca este o flebita asimptomatica. Atunci cand aceste afectiuni sunt asociate cu simptome respiratorii (tuse, dureri in piept, dificultati de respiratie etc.), este necesar sa mergeti la medic urgent.

Investigatii

Investigatiile se vor efectua in functie de riscul, scazut sau crescut, pe care medicul apreciaza ca il are pacientul, de a avea o tromboza venoasa profunda.

Testele utilizate pentru a diagnostica sau exclude un cheag de sange venos sunt urmatoarele:

D-dimeri. Este o analiza de sange care masoara concentratia de D-dimeri care rezulta in urma degradarii cheagului de sange. Aproape toti pacientii cu trombembolism sever au niveluri crescute de D-dimer. Pe de alta parte, un rezultat negativ exclude o tromboza venoasa profunda sau un trombembolism pulmonar in 90% dintre cazuri.

Ecografie Doppler. Este testul imagistic standard pentru diagnosticarea TVP, avand o sensibilitate mare. Necesita un medic experimentat care sa poata sa observe inclusiv modificarile subtile. Este o investigatie neiradianta, neinvaziva si nedureroasa care poate fi repetata pe parcursul mai multor zile pentru a determina daca cheagul de sange a crescut sau daca a aparut unul nou.

Venografia cu substanta de contrast. Este o investigatie imagistica in care se folosesc raze X. O substanta radio-opaca este injectata in sistemul venos. Prin radiografierea membrului inferior si a bazinului se pot vizualiza cu precizie trombii de la nivelul venelor coapsei si gambei. Testul este invaziv, fiind rar efectuat.

Angio-RM venos. Imagistica prin rezonanta magnetica este in special utila in diagnosticarea trombozei venoase de la nivelul pelvisului.

Cum se previne flebita si recurenta acesteia?

Pentru a preveni riscul de flebita, trebuie sa faceti cateva lucruri, mai ales daca aveti insuficienta venoasa sau vene varicoase, o afectiune pe care o puteti ameliora in mod natural . Putem cita urmatoarele masuri:

Evitati sa stati in aceeasi pozitie cateva ore;

Faceti exercitii fizice in mod regulat si mergeti cel putin 30 de minute pe zi pentru a mentine o buna circulatie a sangelui;

Hidratati-va pentru a evita fluxul sanguin stagnant care poate duce la coagularea sangelui.

Purtarea hainelor prea stranse nu este de asemenea recomandata pentru a nu interfera cu circulatia sangelui. Persoanelor cu risc semnificativ de tromboza profunda li se prescrie un medicament anticoagulant. Acesta din urma poate fi administrat ca masura preventiva sau in timpul spitalizarii sau interventiei chirurgicale.

Cum traim mai departe cu tromboza venoasa profunda?

Daca ati facut tromboza venoasa profunda aveti risc mare de a o repeta. De aceea, in timpul si dupa tratament este important sa:

luati toate masurile pentru prevenirea TVP (vezi „ Cum se poate preveni tromboza venoasa profunda?”)

verificati daca nu apar la picioare din nou semnele de TVP – zone de edem, roseata sau albastrire, durere, caldura.

contactati-va medicul imediat ce banuiti ca aveti din nou semne sau simptome de TVP.