Oamenii de stiinta au facut anuntul! Dormitul cu sosete in picioare are efecte nebanuite asupra somnului

Daca nu dormi deja cu sosetele in picioare, in acest articol vei afla de ce ar fi benefic sa incepi sa faci asta chiar din seara aceasta. Motivul pentru care ar trebui sa dormi cu sosetele in picioare se bazeaza pe cercetari stiintifice.

Somnul are numeroase beneficii pentru sanatatea fizica, mentala si emotionala. Atunci cand dormi, organismul tau are ocazia sa se odihneasca si sa se refaca, chiar si la nivel celular.

Beneficii importante ale somnului:

Intarirea sistemului imunitar

Imbunatatirea capacitatii de procesare constienta a emotiilor

Reducerea stresului si imbunatatirea starii de spirit

Imbunatatirea memoriei

Stimularea cresterii si refacerii tesuturilor si muschilor

Cresterea productivitatii si performantei la exercitii fizice

Obiceiurile de somn sanatoase, cunoscute si sub numele de “igiena somnului”, pot contribui la obtinerea unui somn profund si odihnitor.

Nu ii place nimanui sa aiba picioare reci, nu-i asa?

Acest lucru este mai evident in timpul noptii, atunci cand tot ce ne dorim este un somn confortabil si linistitor. Picioarele reci pot fi chiar deranjante si pot perturba somnul, ceea ce este cunoscut de majoritatea oamenilor.

Corpul tau incearca in mod natural sa iti scada temperatura centrala noaptea pentru a te ajuta sa dormi mai bine. Aceast proces face parte din ritmul circadian, un ceas intern care iti gestioneaza ciclul somn-veghe. De aceea, o temperatura mai scazuta in camera poate fi benefica pentru somn. Cu toate acestea, daca picioarele tale sunt prea reci, temperatura centrala poate chiar sa creasca, ceea ce nu este necesar in timpul noptii. Asta deoarece organismul tau trimite mai mult sange catre zona de baza si caldura insoteste acest flux sanguin.

Specialistii sustin ca incalzirea picioarelor reci poate declansa vasodilatatia (dilatarea vaselor de sange), ceea ce poate transmite creierului tau ca este momentul de a te pregati de somn.

Dilatarea vaselor de sange din maini si picioare permite redistribuirea caldurii in tot corpul, pregatindu-l pentru somn. Astfel, mentinerea picioarelor calde in timpul somnului poate ajuta la obtinerea unui somn mai odihnitor si poate accelera adormirea prin purtarea de sosete care incalzesc picioarele.

O studiu publicat in “International Weekly Journal of Science” sustine ca purtarea sosetelor in pat poate reduce timpul de adormire cu 15 minute in mod normal. Purtarea sosetelor calduroase in pat poate avea, de asemenea, alte beneficii, cum ar fi reducerea frecventei bufeurilor, imbunatatirea pielii uscate a picioarelor.

Beneficiile purtarii unor sosete in timpul noptii

Reduce simptomele bolii Raynaud – picioarele reci pot declansa sindromul Raynaud, o tulburare care afecteaza vasele de sange din degetele de la picioare si de la maini. Fenomenul face ca sangele sa se stranga si sa reduca circulatia, ceea ce va poate lasa pielea rece si decolorata.

Limiteaza bufeurile in timpul menopauzei – modul in care sosetele functioneaza pentru a scadea temperatura corpului pe timp de noapte poate minimiza aceste bufeuri din timpul noptii.

Aduce beneficii chiar si pentru ingrijirea pielii – poti pune o pereche de sosete in picioare dupa aplicarea cremei de hidratare seara inainte de culcare, acest lucru ajuta crema hidratanta sa isi exercite magia de ingrijire a pielii pe tot parcursul noptii. Astfel eviti picioarele si calcaiele uscate.

Medicina traditionala chineza

Si medicina traditionala chineza sustine acest concept, de a purta sosete in picioare, chiar si cand stai in pat. Acest lucru axandu-se in mod specific pe capacitatea sosetelor de a stimula circulatia sangelui.

“Picioarele reci pot sa contribuie la scurgerea energiei din corp si pot sa blocheze fluxul vital de qi sau chi (energia) si fluxul de sange (nutrientii) din corp. Din acest motiv, este de dorit ca qi-ul si sangele sa circule. Facand acest lucru si purtand sosete, tinem la distanta blocajele de corpul nostru si mentinem circulatia energiei in parametri optimi”, a declarat dr. Elizabeth Trattner, doctor in medicina chineza si in medicina integrativa.

Tot ea ne explica si ca frigul impiedica fluxul sau circulatia energiei, iar caldura sau temperatura mai mare incurajeaza energia sa circule. Gandeste-te, de exemplu, la o baie calda, care te relaxeaza. Si, in acelasi timp, gandeste-te la faptul ca in apa rece ca gheata, ajungi sa fii tensionat. Frigul creeaza stagnare, care poate duce, la randul ei, la durere.

Ce tip de sosete sunt cele mai potrivite?

Cheia alegerii unor sosete potrivite pentru timpul somnului consta in material si model. Este important sa alegi niste sosete confortabile, care nu strang si care ofera senzatia de libertate. Ciorapii potriviti pentru somn este indicat sa fie din fibre naturale precum bumbac, casmir sau lana merinos, avand in vedere caldura si respirabilitatea lor. Materialele sintetice precum poliesterul sunt mai putin ideale, nu lasa pielea sa respire si incing picioarele in mod anormal. Evita sa dormi in sosete compresive, decat daca este recomandat pentru o problema medicala.

Purtarea sosetelor pe timp de noapte, in timpul somnului, nu este un lucru obligatoriu. Daca preferi ca picioarele tale sa fie goale sub patura, iar acest lucru nu iti afecteaza somnul, atunci acest lucru este cel mai potrivit pentru tine. Dar daca somnul tau este afectat de picioarele reci, purtarea sosetelor ar putea fi solutia perfecta.