Steatoza hepatica reprezinta acumularea de lipide (acizi grasi, trigliceride) in ficat, in interiorul celulelor hepatice. Poate aparea ca o consecinta a consumului de alcool (steatoza hepatica alcoolica), dar insoteste si obezitatea/sindromul metabolic, caz in care este denumita steatoza hepatica non-alcoolica.
In functie de mecanismul de aparitie a bolii, exista doua forme principale de diabet zaharat, cunoscute sub numele de tipul 1 si tipul 2. Diabetul zaharat tip 1 se intalneste mai frecvent la copii si la tineri.
El apare din cauza faptului ca sistemul imun al corpului (globulele albe) distruge celulele beta pancreatice secretoare de insulina, considerandu-le niste celule straine (proces numit autoimunitate). Consecinta directa este faptul ca aceasta forma de diabet nu poate fi tratata decat cu insulina.
Diabetul zaharat tip 2, forma cea mai frecventa
Reprezinta peste 80% din totalul cazurilor. Aproape toti acesti pacienti sunt supraponderali sau obezi. La ei, diabetul apare pe fondul unei predispozitii ereditare pentru o functionare defectuoasa a celulelor din pancreas care produc insulina.
La care se asociaza in timp prezenta obezitatii, tesutul adipos in exces producand multe substante „nocive” care, in cele din urma, contribuie la aparitia bolii. Diabetul tip 2 mai este numit si non-insulinodependent.
Acumularea de grasime in ficat predispune la steatoza si diabet
Se stie deja ca obezitatea reprezinta un factor de risc major pentru aparitia diabetului zaharat tip 2, a bolilor cardiovasculare si a dislipidemiilor (cresterea grasimilor din sange). Numarul cazurilor de steatoza hepatica non-alcoolica a crescut in paralel cu cresterea cazurilor de obezitate.
Trebuie suspectata la orice persoana supraponderala sau obeza la care, ecografic, se constata acumularea de grasime in ficat, mai ales daca aceasta este insotita si de o crestere a glicemiei, grasimilor din sange sau hipertensiunii arteriale.
In unele situatii, acumularea excesiva a grasimilor in interiorul celulelor hepatice duce la distrugerea lor, evidentiata prin cresterea transaminazelor, markerii unei suferinte a ficatului. Asadar, steatoza hepatica simpla a evoluat deja in stadiul de steatohepatita non-alcoolica.
Datele arata ca exista o stransa legatura intre steatoza hepatica non-alcoolica si diabetul zaharat tip 2: 70-80% dintre pacientii cu diabet prezinta si steatoza hepatica, iar 20-50% dintre cei cu steatoza non-alcoolica au si diabet zaharat tip 2.
Steatoza non-alcoolica este cea mai frecventa cauza de afectare hepatica in tarile dezvoltate, depasind in prezent afectiunile asociate virusurilor hepatitice si consumului de alcool. Astfel, in tarile dezvoltate afecteaza pana la 20-30% dintre adulti si 75-90% dintre persoanele obeze.
Diabetul poate agrava evolutia steatozei non-alcoolice
Relatia dintre diabetul tip 2 si steatoza hepatica non-alcoolica este bidirectionala: continutul de grasime a ficatului este semnificativ crescut la persoanele cu diabet tip 2, iar prezenta steatozei non-alcoolice reprezinta un factor de predictie pentru aparitia diabetului zaharat tip 2.
De aceea, toti pacientii la care se descopera incarcarea grasa a ficatului trebuie sa fie verificati si din punct de vedere al glicemiei. Diabetul zaharat tip 2 poate evolua ani de zile nedepistat, fara simptome evidente, dar cu consecinte nefaste in timp.
De altfel, prezenta diabetului zaharat tip 2 poate agrava evolutia steatozei hepatice non-alcoolice simple catre steatohepatita, ciroza hepatica, chiar cancer hepatic. In lipsa modificarii stilului de viata, urmata de scadere ponderala si in lipsa tratamentului adecvat, steatohepatita poate evolua catre fibrozarea tesutului hepatic, posibil si catre ciroza hepatica.
Cele doua boli agraveaza prognosticul pacientului. De aceea, este foarte important sa fie depistate precoce, iar in clipa in care sunt descoperite, sa se inceapa interventia asupra lor in sensul modificarii stilului de viata: regim alimentar, cresterea gradului de efort fizic, precum si medicatie adecvata atunci cand este necesar (in prezenta diabetului, dislipidemiei sau hipertensiunii arteriale)