Durerile de spate pe partea dreaptă sunt asociate cel mai adesea cu apariția patologiilor în activitatea sistemului urogenital și a altor afecțiuni din pelvisul mic. Cel mai adesea acest simptom semnalează astfel de condiții:
apendicită acută;
pielonefrită;
pietre la rinichi;
dureri de spate;
hernie;
inflamația rădăcinilor măduvei spinării.
Principalele cauze ale durerii de spate scăzute
Osteocondroza coloanei vertebrale lombare
Multe boli ale coloanei vertebrale au o simptomatologie similară, dar cea mai frecventă cauză a durerii de spate este osteochondroza coloanei vertebrale lombare. Imaginea clinică a bolii depinde în mare măsură de ce segment vertebral este afectat. Cel mai adesea, în plus față de durerile de spate, pacientul se plânge de:
rigiditate în regiunea lombară după înclinații;
creșterea durerii după efort fizic și ridicare în greutate;
disconfort crescut în partea inferioară a spatelui după subcoolizare și stres;
Tulburări dureroase în partea inferioară a spatelui după o schimbare bruscă a poziției corpului.
Durerea poate iradiat la partea superioară a spatelui, la înghițire, la picioare, la membrele inferioare.
Leziuni ale coloanei vertebrale
Durerea din partea inferioară a spatelui din dreapta poate fi cauzată de leziunile coloanei vertebrale. De regulă, acest lucru se întâmplă în cazul persoanelor care intră profesional în sport. Leziuni ale coloanei vertebrale apar ca urmare a distribuției inegale a gravitației și a unei schimbări ascuțite a poziției corpului cu forțe intense de forță.
Bolile inflamatorii ale sferei sexuale feminine
Unele boli ginecologice pot provoca, de asemenea, dureri de spate pe partea dreaptă. Cel mai adesea, aceste simptome pot fi una dintre manifestările de endometrioză, adnexită, fibrom uterin. Menstruația dureroasă poate provoca, de asemenea, durere în regiunea lombară, cu toate acestea, pentru a diferenția cu exactitate cauza, o femeie ar trebui să consulte un doctor.
radiculite
Acest termen înseamnă inflamarea rădăcinilor nervoase ale măduvei spinării. Pentru radiculită, cea mai frecventă durere de tragere în regiunea inferioară a spatelui, cu iradiere în extremitățile inferioare, coapse și fese. Uneori durerea este atât de acută și dureroasă încât o persoană încearcă să limiteze toate mișcările. Senzațiile de durere cu radiculită apar brusc, cel mai adesea atunci când ridică gravitația sau înclină.
Durerea în timpul sarcinii
Durerile de spate la mamele în așteptare reprezintă un companion destul de frecvent al sarcinii și sunt cauzate de creșterea stresului asupra coloanei vertebrale ca urmare a creșterii uterului și a întinderii aparatului muscular al pelvisului mic.
Cel mai adesea, durerile de spate scăzute la mamele în așteptare apar în mijlocul celui de-al doilea trimestru de sarcină și pot fi iradiate la membrele inferioare și la coccyx. Senzațiile neplăcute sunt amplificate după o lungă perioadă de timp sau de mers pe jos, fiind într-o poziție incomodă, o alimentație necorespunzătoare cu calciu insuficient în dietă.
spondylarthrosis
Unul dintre motivele frecvente pentru apariția durerii în partea inferioară a spatelui este o boală precum spondilartroza coloanei vertebrale lombare. Ca o regulă, această patologie apare la persoanele de vârstă de pensionare și este cauzată de modificări degenerative în stratul cartilaginos dintre vertebre.
Ca urmare a deformării cartilajului, țesutul osos se acumulează între vertebre, ceea ce duce la o frecare crescută una cu cealaltă și la apariția unei dureri severe la nivelul spatelui. Principala cauză a dezvoltării spondilartrozei este o predispoziție genetică sau o leziune a spatelui. Factorii predispozanți sunt:
tulburări metabolice în organism;
scolioză;
picioare plate;
lungi așezate la computer într-o poziție greșită;
creșterea activității fizice.
Manifestările clinice ale spondilartrozei sunt dureri permanente în spatele inferior al naturii dureroase, cu iradiere la nivelul extremităților inferioare, feselor, coapsei. Durerea poate crește odată cu schimbarea poziției corpului, trunchiul se transformă lateral, exercitând efort fizic elementar.
Diagnosticarea cauzei durerii la spate
Pentru a determina tactica de a trata durerea în partea inferioară a spatelui din dreapta, este foarte important să distingem cu precizie cauza. Diagnosticul se bazează pe colectarea atentă a anamnezei pacientului și pe o examinare cuprinzătoare, care include:
Consultarea specialistilor inguste – chirurg, ortoped, nefrolog, ginecolog, urolog;
Teste de sânge (general și biochimie);
Analiza urinei (generală, conform lui Nechiporenko, în conformitate cu Zemnitsky);
Testul lui Pasternatsky (pentru dezvăluirea bolilor de rinichi);
Ecografia organelor pelvine și spațiul retroperitoneal;
Examinarea cu raze X;
CT și RMN;
Urografie cu utilizarea mediilor de contrast.
tratament
Pe baza rezultatelor sondajului și a stabilirii unui diagnostic precis, pacientului i se prescrie un tratament.
Când se detectează osteochondroză, radiculită sau spondiloartroză, este indicat un curs de tratament cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, care este adesea prescris sub formă de injecții. Direct pe zona leziunii pot fi aplicate unguente de încălzire bazate pe diclofenac, care nu numai că ameliorează durerea, dar contribuie și la îndepărtarea inflamației.
În timpul procesului inflamator acut, pacientul a fost prezentat pentru antrenament fizic terapeutic, masaj, acupunctura, magnetoterapie.
La întinderea mușchilor din regiunea lombară, se recomandă să se observe câteva zile de odihnă în pat și să se limiteze brusc ridicarea greutăților.
Pentru a reduce durerea, nu este interzisă administrarea de medicamente analgezice, dar examinați cu atenție instrucțiunile înainte de utilizare, astfel încât să nu existe supradozaj de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
Dacă cauza durerii în partea inferioară a spatelui este o boală inflamatorie a organelor pelvine sau a unui spațiu retroperitoneal, atunci, de regulă, medicii prescriu un curs de terapie cu antibiotice.
Medicamentul și dozajul sunt selectate numai de către un specialist, în funcție de gravitatea cursului bolii, de prezența complicațiilor, de agentul cauzal al infecției și de caracteristicile individuale ale corpului pacientului.
Tratamentul durerii de spate scăzute la femeile gravide este limitat la restricționarea efortului sporit fizic și a mersului pe jos prelungit sau ședinței în aceeași poziție. Se recomandă să nu stați prea mult timp în fața unui computer sau a unui televizor și, de asemenea, puneți o rolă sub talie pentru a reduce sarcina pe vertebre.
Desigur, atunci când durerea are loc în regiunea lombară, în special cu iradierea în perineu și abdomen inferior, este necesar să se excludă apariția travaliului. La apariția oricăror dureri la femeia gravidă, se recomandă să se adreseze imediat ginecologului.