Ce inseamna VSH marit

VSH-ul (viteza de sedimentare a hematiilor) este o analiza uzuala de sange care evalueaza rapiditatea cu care globulele rosii (hematiile) se depun in tubul de recoltare.

Cresterea vitezei de sedimentare poate indica existenta unei diversitati de afectiuni, de aceea aceasta analiza trebuie insotita intotdeauna de teste medicale suplimentare menite sa dezvaluie problema subiacenta.

Hematiile sunt celulele raspunzatoare cu transportul substantelor nutritive din stomac si intestine, respectiv al oxigenului si dioxidului dinspre si inspre plamani catre si dinspre intreg organismul.

In conditii normale, celulele rosii se sedimenteaza lent in urma recoltarii unei probe de sange, datorita incarcaturii negative de la suprafata acestora, care nu permite agregarea lor.

In contextul existentei unor afectiuni, celulele rosii se pot sedimenta fie accelerat, fie mult prea lent, ambele situatii putand fi declansate de o varietate de factori.

Evaluarea VSH-ului – a vitezei, asadar, cu care hematiile se sedimenteaza − este inclusa in pachetul de analize de rutina a caror efectuare este recomandata cel putin o data pe an.

Cresterea VSH-ului indica prezenta unei inflamatii/infectii, acute sau cronice, a unei afectiuni de lunga durata (cronicizata) ori autoimune sau functionarea deficitara a unor organe (plamani, rinichi, ficat).

VSH marit: cauze

Mai concret, VSH-ul marit poate aparea in urmatoarele situatii:

• Orice tip de infectii (bacteriene, virale, parazitare, fungice);

• Boli inflamatorii, precum artritele, guta, nefrita, boala inflamatorie pelvina s.a.

• Anemie acuta sau generata de o boala cronica;

• Boli cu transmitere sexuala, precum sifilisul;

• Boli autoimune, precum lupusul;

• Cancer (limfom, mielom multiplu, carcinom etc.);

• Boli de colagen;

• Boli renale, hepatice, pulmonare;

• Boli tiroidiene (hipotiroidism, hipertiroidism);

• Sarcina;

• Obezitate;

• Varsta inaintata, corelata cu un nivel de LDL-colesterol ridicat;

• Administarea anumitor medicamente (anticonceptionale, ciclosporina, metildopa, dexametazona, fluvastatina, vitamina A etc).

VSH-ul marit mult peste valorile de referinta sugereaza existenta unor boli grave precum limfom, mielom multiplu, carcinom, artrita reumatoida, infectii severe precum endocardita bacteriana.

Valorile normale ale VSH-ului

La barbatii sub 50 de ani, valoarea normala a VSH-ului este mai mica de 15 mm/h, crescand progresiv odata cu inaintarea in varsta: 50-85 de ani – <20 mm/h, iar peste 85 de ani – <30 mm/h.

La femeile cu varsta sub 50 de ani, valoarea normala a VSH-ului este mai mica de 20 mm/h, pentru femeile intre 50 si 85 de ani este <30 mm/h, iar pentru cele peste 85 de ani – <42 mm/h. In cazul copiilor, valorile standard ale VSH-ului sunt <10 mm/h.

Totodata, in cazul femeilor insarcinate, VSH-ul poate avea valori mai mari, fara ca VSH-ul marit sa indice insa existenta unei afectiuni.

Astfel, in saptamanile 1-20, valorile normale ale VSH-ului sunt cuprinse intre 18 si 48 mm/h, iar in saptamanile 21-40, intre 30 si 70 mm/h. Nu in ultimul rand, VSH-ul marit este corelat si cu etapa premenstruala, valorile acestuia revenind la normal in perioada menstruatiei.

Ce afecţiuni poate ascunde un VSH anormal

VSH-ul care iese din valorile normale poate fi un instrument util în stabilirea diagnosticului, dar nu oferă un indiciu clar că pacientul respectiv suferă de o anumită afecţiune, caz în care medicul recomandă efectuarea unor teste suplimentare.

Valori crescute VSH

Valorile crescute ale VSH-ului pot ascunde numeroase probleme de sănătate, precum:

Anemie

Cancer de sânge (limfom sau mielom multiplu)

Boli renale

Afecţiuni ale tiroidei

Pneumonia

Boala inflamatorie pelvină

Inflamaţia apendicelui

Preeclampsia

Sistemul imunitar ajută organismul să lupte cu substanţele nocive, iar existenţa unei boli autoimune cauzează „atacul” greşit al sistemului imunitar, care distruge inclusiv ţesuturile sănătoase.

De regulă, VSH-ul este crescut în cazul în care pacientul suferă de o astfel de afecţiune autoimună (cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă etc.).

Valorile extrem de mari ale VSH-ului pot apărea şi în cazul unor boli autoimune severe, cum ar fi:

Vasculita alergică

Arterita cu celule gigante

Hiperfibrinemie (creşterea concentraţiei de fibrinogen din sânge)

Macroglobulinemie

Vasculită necrozantă

Polimialgie reumatică

De asemenea, VSH-ul cresut poate fi cauzat şi de anumite infecţii în corp (infecţii generalizate, infecţii ale oaselor, infecţii la nivelul inimii, febră reumatică, infecţii severe la nivelul pielii, cum este erizipelul, tuberculoză etc.).