Hemoroizi: cauze, simptome, tratament medical şi remedii naturiste

Hemoroizii reprezinta un manunchi de vene situat la nivelul anusului si al rectului inferior, ce se poate intinde si umfla dupa o anumita presiune exercitata la acest nivel.

Hemoroizii pot fi situati in interior sau in exterior. Nu reprezinta o afectiune grava, insa, uneori, pot determina durere, mancarime sau sangerare.

Tipuri de hemoroizi

În funcție de localizarea acestora, există două tipuri de hemoroizi: interni și externi.

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni apar în interiorul rectului inferior, astfel încât nu pot fi văzuți sau simțiți. De obicei, hemoroizii interni nu provoacă senzații de durere deoarece corpul uman are puțini nervi sensibili la durere în zona respectivă. Singurul lucru care îi poate da de gol este sângerarea pe care o provoacă.

În unele cazuri, aceștia se pot extinde dincolo de anus, generând un prolaps hemoroidal. Hemoroizii prolapsați sunt dureroși și pot genera complicații. În funcție de severitate, prolapsul hemoroidal poate fi clasificat în mai multe grade:

hemoroizi de gradul II prolapsați – se retrag de la sine, fără altă intervenție;

hemoroizi de gradul III prolapsați – pot fi împinși înapoi în anus;

hemoroizi de gradul IV prolapsați – rămân în exterior, nu pot fi împinși înapoi în anus.

Hemoroizi externi

Hemoroizii externi apar sub pielea din jurul anusului, unde există mai mulți nervi sensibili la durere, ceea ce înseamnă că cel mai probabil vei simți din plin disconfortul pe care îi provoacă. Dacă în interiorul hemoroidului extern apare un cheag de sânge (hemoroid tromobozat), acesta devine ca un nodul tare, extrem de dureros. De obicei, cheagul de sânge dispare de la sine.

Hemoroizii externi sunt mai frecvenți și cauzează durere, mâncărimi severe și dificultăți în a sta jos. Din fericire și aceștia sunt tratabili, motiv pentru care e bine să nu întârzii prezența la medic și începerea tratamentului adecvat

Hemoroizii – cauze şi factori de risc

Principalul factor care conduce la apariţia hemoroizilor este reprezentat de creşterea presiunii în venele regiunii anorectale. Aceasta se întâmplă în special în timpul sarcinii, al ridicării frecvente a unor greutăţi mari sau în timpul eforturilor repetate depuse la defecaţie. Constipaţia poate determina apariţia sau agravarea hemoroizilor.

De asemenea, statul prelungit pe scaun şi vârsta pot contribui la apariţia hemoroizilor.

La un număr redus de persoane, hemoroizii apar din cauza presiunii crescute din vena portă (vena mare a abdomenului care drenează sângele viscerelor intestinale spre ficat).

Medicul este cel care poate realiza distincţia dintre hemoroizii obişnuiţi şi dilataţiile venoase care apar în această boală.

Hemoroizii – simptome şi diagnostic

Hemoroizii pot sângera, de obicei după ce persoana a avut scaun, cu apariţia unor urme de sânge pe hârtia de toaletă sau în materiile fecale. Sângele poate face ca apa din vasul de toaletă să devină roşie, însă cantitatea de sânge pierdută este de obicei mică, iar hemoroizii conduc rareori la anemie severă produsă de hemoragie.

Când hemoroizii sunt proeminenţi la nivel anal, aceştia trebuie uneori să fie împinşi înapoi cu blândeţe folosind degetul sau se pot interioriza de la sine.

Hemoroizii se pot umfla şi pot deveni dureroşi atunci când suprafaţa lor este lezată sau când în interiorul lor se formează un cheag de sânge. Mai rar, hemoroizii pot conduce la eliminarea de mucus şi determină senzaţia că rectul nu este complet golit după ce persoana a avut scaun.

Mâncărimea care apare în regiunea anală (pruritul anal) nu reprezintă de obicei un simptom al hemoroizilor, însă aceasta poate să apară în cazul în care prezenţa hemoroizilor face ca igiena anală să fie deficitară.

Medicul poate stabili cu uşurinţă diagnosticul de hemoroizi atunci când aceştia sunt de dimensiuni mari, numai pe baza inspecţiei anusului şi rectului. Examinarea cu anoscopul sau sigmoidoscopul ajută la a stabili dacă pacientul ar o boală mai gravă, cum ar fi o tumoră.

Hemoroizii – tratament medical

Hemoroizii care sângerează se pot trata prin injectarea unei substanţe care determină formarea locală de ţesut fibros, procedură numită scleroterapie injectabilă.

Hemoroizii interni de dimensiuni mari şi cei care nu răspund la scleroterapia injectabilă pot fi ligaturaţi folosind benzi speciale de cauciuc (o procedură numită bandare). Benzile determină rducerea dimensiunilor hemoroizilor şi căderea acestora, fără apariţia durerii. Tratamentul se aplică de obicei numai pentru un singur hemoroid odată, la intervale de cel puţin două săptămâni.

Hemoroizii interni pot fi distruşi şi cu ajutorul laserului (disctrucţie cu laser), luminii infraroşii (fotocoagulare cu infraroşii) sau curentului electric (electrocoagulare).

Dacă toate aceste proceduri terapeutice nu dau rezultate, se poate interveni chirurgical pentru extirparea hemoroizilor. Însă operaţia poate produce dureri intense.

În prezent sunt evaluate tehnici noi, mai puţin dureroase, cum ar fi ligaturarea arterială a hemoroizilor efectuată sub ghidaj Doppler, în care arterele hemoroidale sunt identificate şi ligaturate, reducând astfel aportul sanguin hemoroidal. O altă metodă este capsarea circumferenţială a hemoroizilor.

Hemoroizii – remedii naturale

Unele remedii mai mult sau mai puţin eficiente nu sunt atestate ştiinţific şi nu funcţionează în toate cazurile, deci trebuie să consultaţi medicul înainte de a lua o hotărâre.
Iată câteva astfel de remedii naturale contra hemoroizilor.

Confortul vine de la căldură

Faceţi o baie cu apă caldă. Ar trebui să staţi cu genunchii îndoiţi permiţând o expunere cât mai amre a zonei anale la apa caldă. Acest lucru ar putea ameliora durerea, facilitează circulaţia sângelui în zona respectivă şi ajută la reducerea venelor dilatate.

Pentru hemoroizii externi, puteţi să folosiţi un pliculeţ cald, umed, de ceai. Căldura calmează iar acidul tanic din ceai ajută la reducerea durerii şi inflamaţiei, favorizând şi coagularea care stopează hemoragia.

Staţi pe gheaţă

Umpleţi o pungă de plastic rezistentă cu gheaţă, înfăşuraţi-o într-o bucată de material textil vechi şi aşezaţi-vă pe ea. Frigul contractă vasele umflate, oferind o calmare puternică. Nu staţi mai mult de 20 de minute cu şezutul pe gheaţă.

Tamponaţi, nu scărpinaţi!

Înmuiaţi un tampon de vată în hamamelis nedistilat şi aplicaţi pe hemoroizi. Acesta este bogat în taninuri, care produc contracţia vaselor de sânge.

Puţină vaselină, care este inclusă în multe dintre tratamentele hemoroidale eliberate fără prescripţie, poate ajuta la calmarea zonei.

Vitamina E lichidă şi uleiul din germeni de grâu au ambele reputaţia de a fi eficiente. Puneţii-le pe un tampon de vată şi aplicaţi de câteva ori pe zi.

Dacă o puteţi găsi într-un magazin de produse naturiste, încercaţi o alifie care conţine tătăneasă şi gălbenele, ce calmează şi favorizează vindecarea.

Oricât de ciudat ar putea să vă pară, o cataplasmă cu cartof ras are efect astringent şi calmant.

Leneviţi puţin

De câteva ori pe zi găsiţi o canapea confortabilă, întindeţi-vă şi puneţi-vă picioarele mai sus. Ce este bun pentru nervii dumenaqvoastră tensionaţi este bun şi pentru hemoroizi. În această postură calmantă, micşoraţi greutatea de pe zona anală suprastresată. În acelaşi timp, îmbunătăţiţi şi circulaţia.

Cerealele sunt bune

Este bine să aveţi mai multe fibre în dietă. Cercetările au arătat că o dietă bogată în fibre poate reduce semnificativ simptomele hemoroizilor, inclusiv durerea şi hemoragia. Alimentele bogate în fibre includ pâinea din cereale integrale, fructele şi legumele proaspete, orezul brun şi fructele oleaginoase.

Atunci când includeţi mai multe fibre în regimul alimentar, trebuie să vă menţineţi bine hidratat pentru a evita constipaţia. Asiguraţi-vă că beţi suficiente lichide astfel încât urina să fie de culoare galben-pal.