Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are forma unei fluturi si este responsabila pentru producerea si secretia hormonilor tiroidieni, care regleaza metabolismul si ritmul cardiac.
Glanda tiroida functioneaza prin producerea si secretia hormonilor tiroidieni, tiroidina (T4) si triiodotironina (T3), care sunt esentiali pentru metabolismul si functionarea normala a organismului.
Procesul incepe cu glanda pituitara, care produce hormonul stimulator al tiroidei (TSH), care apoi stimuleaza glanda tiroida sa produca si sa secrete hormonii tiroidieni T4 si T3.
Hormonii tiroidieni sunt apoi transportati prin sange la celulele din organism, unde regleaza nivelurile de energie si metabolismul. T3, care este hormonul activ, se leaga de receptori specifici de pe celule si activeaza gene care regleaza metabolismul celular.
Nivelurile hormonilor tiroidieni sunt mentinute intr-un echilibru delicat, iar glanda pituitara monitorizeaza nivelurile de T4 si T3 din sange si regleaza productia de TSH pentru a mentine acest echilibru. Daca nivelurile de T4 si T3 scad, glanda pituitara va produce mai mult TSH pentru a stimula glanda tiroida sa produca mai multe hormoni tiroidieni. Daca nivelurile de T4 si T3 sunt prea mari, glanda pituitara va reduce productia de TSH pentru a reduce productia de hormoni tiroidieni.
oboseala cronica sau slabiciune musculara
sensibilitate la frig sau dificultati de incalzire
cresterea in greutate sau dificultati de pierdere in greutate
pierderea parului sau unghiile fragile
constipatie
piele uscata sau iritatii
dureri sau tensiune in gat
probleme cu ciclul menstrual sau infertilitate
depresie sau anxietate
probleme cu somnul
schimbari ale vocii.
Este important sa se consulte un medic pentru a determina cauza simptomelor si a se face analize de sange pentru a verifica nivelurile hormonilor tiroidieni.
Se propune un protocol de farmacoterapie pentru schizofrenie, care sa respecte principiile generale ale medicinei…
Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.…
Astazi vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de oregano asupra organismului. Oregano…
Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au…
Rolul medicilor ginecologi este esential si nicio femeie nu ar trebui sa aiba retineri in…
Chiar si dupa indepartare si tratament, cancerul revine uneori. Medicii numesc asta o recidiva a…