Sanatate

Ce este Insuficienta hepatica. Semnele ce nu trebuie ignorate

Insuficienta hepatica apare atunci cand ficatul nu functioneaza suficient de bine pentru a-si indeplini functiile de exemplu, producerea bilei si eliminarea organismului de substante nocive.

Insuficienta hepatica cronica apare de obicei atunci cand o parte semnificativa a ficatului este deteriorata si nu poate functiona corect.

In general, insuficienta hepatica legata de boli hepatice si ciroza se intampla lent.

Este posibil sa nu aveti simptome la inceput, dar, in timp, poate sa apara icterul, diaree, confuzie, oboseala si slabiciune, greata. disconfort abdominal usor sau durere

Este o afectiune grava care necesita un management continuu.
Insuficienta hepatica acuta, pe de alta parte, se produce brusc, si este mai putin frecventa decat insuficienta hepatica cronica, care se dezvolta mai lent.

Insuficienta hepatica acuta este pierderea functiei hepatice, in zile sau saptamani, si apare de obicei la o persoana care nu are boala hepatica preexistenta. Este cel mai frecvent cauzat de un virus al hepatitei, de medicamente, cum ar fi acetaminofenul, sau otrava.

Mai sunt si alti factori rari ce pot determina insuficienta hepatica acuta cum ar fi boala Wilson, o boala ce determina sa se acumuleaza cantitati mari de cupru in corp.

Sau boala ficatului gras acut al sarcinii. Aceasta afectiune apare in al treilea trimestru de sarcina daca celulele nu descompun acizii grasi. Aceasta disfunctie face ca grasimea sa se acumuleze in ficat si in alte organe.

Exista si Sindromul Reye, o afectiune ce afecteaza de obicei copiii care se recupereaza dupa o infectie virala. Anumite tulpini de gripa provoaca umflarea ficatului si a creierului.

Un alt sindrom, este Budd-Chiari, unde venele ficatului se ingusteaza sau se blocheaza si astfel se ajunge la insuficienta hepatica acuta.

Boala hepatica si insuficienta hepatica sunt de obicei tratate de hepatologi.

Tratamentul insuficientei hepatice depinde daca este acuta sau cronica.

Pentru insuficienta hepatica cronica, tratamentul include modificari ale dietei si stilului de viata, cum ar fi evitarea alcoolului sau a medicamentelor care pot dauna ficatulu.

Incercati sa consumati mai putin din anumite alimente, inclusiv carne, branza, oua si sare.

Dieta si insuficienta hepatica

O dieta saraca in sodiu poate ajuta la atenuarea retentiei usoare de lichide. Pentru retentie moderata pana la severa, medicul dumneavoastra va poate prescrie diuretice.

Se recomanda sa alegeti o dieta sanatoasa, cu continut scazut de zaharuri rafinate, alimente procesate, dulciuri, bauturi racoritoare si carbohidrati, dar nu ezitati sa mancati cat mai multe fructe, legume si alimente bogate in fibre.

Pentru insuficienta hepatica acuta, brusca, tratamentul include fluide intravenoase pentru mentinerea tensiunii arteriale, medicamente precum laxative sau clisme pentru a ajuta la eliminarea toxinelor (otravurilor), si monitorizarea glicemiei.

Puteti primi, de asemenea, o transfuzie de sange daca sangerati excesiv sau un tub de respiratie pentru a va ajuta sa respirati.

Atat in ​​insuficienta hepatica acuta, cat si in cea cronica, medicul poate recomanda un transplant de ficat.

Inainte de transplant, medicii examineaza cu atentie candidatii la transplant pentru a se asigura ca un organ nou ii poate ajuta inainte de a-i plasa pe listele de asteptare a organelor.

In timpul operatiei de transplant, un ficat sanatos de la un donator viu sau decedat inlocuieste un ficat deteriorat sau bolnav.

Unele centre de transplant sunt capabile sa inlocuiasca un ficat deteriorat cu o portiune de ficat sanatos, deoarece ficatul se poate regenera sau creste din nou.

Insuficienta hepatica poate afecta multe dintre organele corpului. Insuficienta hepatica acuta poate provoca complicatii precum infectii, deficiente electrolitice si sangerari. Fara tratament, insuficienta hepatica acuta si cronica poate duce in cele din urma la deces.

De aceea persoanele carora le este diagnosticata o boala hepatica sunt adesea monitorizate pe tot parcursul vietii pentru a se asigura ca starea lor nu se inrautateste sau nu provoaca leziuni hepatice suplimentare.

Daca aveti ingrijorari cu privire la sanatatea ficatului sau la insuficienta hepatica, asigurati-va ca discutati cu medicul dumneavoastra.

Camy

Recent Posts

5 plante medicinale care ajuta ajuta in lupta cu stresul si depresia

Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.…

1 year ago

Ceaiul care te scapa de gripa, raceala si infectiile sinusurilor

Astazi vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de oregano asupra organismului. Oregano…

1 year ago

Semne care arata ca tiroida nu functioneaza normal

Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are…

1 year ago

Diferenta dintre tumora si cancer

Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au…

1 year ago

Ginecologii au dezvaluit ce ii deranjeaza cel mai tare la pacientele lor! Ce sa NU faci niciodata

Rolul medicilor ginecologi este esential si nicio femeie nu ar trebui sa aiba retineri in…

1 year ago

Recidiva cancerului – De ce se intoarce cancerul

Chiar si dupa indepartare si tratament, cancerul revine uneori. Medicii numesc asta o recidiva a…

1 year ago