Colesterolul este un compus chimic pe care organismul il necesita ca element de baza pentru membranele celulare si pentru hormoni precum estrogenul si testosteronul.
Continutul de colesterol din fluxul sanguin este reglementat de ficat. Dupa masa, colesterolul din dieta este absorbit din intestinul subtire si metabolizat si depozitat in ficat. Deoarece organismul necesita colesterol, acesta poate fi secretat de ficat.
Ficatul produce aproximativ 80% din colesterolul corpului, iar restul provine din surse alimentare, cum ar fi carnea, pasarile, ouale, pestele si produsele lactate.
Alimentele derivate din plante nu contin colesterol.
Pe masura ce creste cantitatea de colesterol din sange, creste riscul pentru sanatatea ta. Colesterolul ridicat contribuie la un risc mai mare de boli cardiovasculare, cum ar fi bolile de inima si accidentul vascular cerebral. De aceea, este important sa va testati colesterolul, pentru a va putea cunoaste nivelul.
Cele doua tipuri de colesterol sunt: colesterolul LDL, care este rau, si HDL, care este bun. Prea mult din tipul rau sau insuficient de cel bun creste riscul acumularii de colesterol, in peretii interiori ai arterelor care hranesc inima si creierul.
Colesterolul total din sange este o masura a colesterolului LDL, a colesterolului HDL si a altor componente lipidice. Medicul dumneavoastra va utiliza numarul total de colesterol la stabilirea riscului de boli de inima si la modul cel mai bun de gestionare a acestuia.
Cand prea mult colesterol este prezent in organism, acesta se poate acumula in depozite numite placi de-a lungul peretilor interiori ai arterelor, determinand ingustarea acestora.
Nivelurile crescute de colesterol sunt unul dintre factorii de risc pentru bolile de inima, accident vascular cerebral si boala arterelor periferice. Mecanismul care implica colesterolul in toate cele trei boli este acelasi; acumularea placii in interiorul arterelor scade fluxul sanguin care afecteaza functia celulelor si a organelor pe care le furnizeaza aceste vase de sange.
Boala cardiaca aterosclerotica sau arterele coronare ingustate din inima pot provoca simptomele anginei, atunci cand muschiul inimii nu are suficient oxigen pentru a functiona.
Scaderea aportului de sange la creier se poate datora arterelor mici ingustate din creier sau deoarece arterele carotide mai mari din gat se pot bloca. Acest lucru poate avea ca rezultat un atac ischemic tranzitor (TIA) sau un accident vascular cerebral.
Boala arterelor periferice descrie ingustarea treptata a arterelor care alimenteaza picioarele. In timpul exercitiului, daca picioarele nu primesc suficient aport de sange, acestea pot dezvolta durere, numita claudicatie.
Alte artere din corp pot fi, de asemenea, afectate de acumularea placii, determinand ingustarea acestora, inclusiv arterele mezenterice la nivelul intestinului si arterele renale la rinichi.
Colesterolul este o substanta asemanatoare grasimilor care este prezenta in fiecare celula din corp. Desi a avea prea mult colesterol poate creste riscul de efecte adverse asupra sanatatii, organismul are nevoie de colesterol pentru a construi membranele celulare si pentru a produce hormonii sexuali estrogen si testosterone, vitamina D, acizi biliari, care ajuta organismul sa digere grasimile.
Dieta si genetica joaca un factor in nivelul colesterolului unei persoane. Poate exista o predispozitie genetica pentru hipercolesterolemie familiala (hiper = mai mult = colesterol + emia = sange) in care numarul de celule ale receptorilor hepatici este scazut si nivelurile LDL cresc, provocand potentialul bolilor cardiace aterosclerotice la o varsta mai mica.
In dieta, colesterolul provine din grasimi saturate care se gasesc in carne, oua si produse lactate. Consumul in exces poate determina cresterea nivelului de LDL in sange. Unele uleiuri vegetale fabricate din nuca de cocos, palmier si cacao sunt, de asemenea, bogate in grasimi saturate.
Pentru a beneficia din plin de aceste alimente este nevoie de alte modificari ale dietei si stilului de viata. Una dintre cele mai benefice modificari este limitarea grasimilor saturate pe care le consumati.
De asemenea, pentru a ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau si la cresterea nivelului de colesterol bun, se recomanda sa practicati in mod regulat exercitiile fizice.
Activitatea fizica moderata si viguroasa scade tensiunea arteriala, reduce nivelul zaharului din sange si a crescut nivelul colesterolului HDL.
Puteti incorpora exerctii regulate cum ar fi mersul, alergatul, sau sa faceti exercitii de rezistenta cu greutati usoare.
Persoanele cu boli cardiovasculare sau alte probleme cardiace ar trebui sa consulte un medic inainte de a participa la activitati fizice intense.
Se propune un protocol de farmacoterapie pentru schizofrenie, care sa respecte principiile generale ale medicinei…
Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.…
Astazi vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de oregano asupra organismului. Oregano…
Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are…
Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au…
Rolul medicilor ginecologi este esential si nicio femeie nu ar trebui sa aiba retineri in…