Categories: Medicina

Trombocitoza: cauze simptome, diagnostic si tratament

Trombocitoza este acea patologie care semnifica in analiza paraclinica (de laborator prin recoltare sanguina) cresterea plachetelor/trombocitelor peste valoarea fiziologica de 430.000 – 450.000.

Sangele uman este alcatuit din plasma si elemente figurate. Din cadrul elementelor figurate fac parte mai multe elemente, dar principalele sunt: hematiile (cu rolul de a transporta nutrienti, oxigen si dioxid de carbon), leucocitele (ce au rolul de a ne asigura sistemul nostru de aparare – sistemul imunitar) si trombocitele (ce au un rol esential in coagulare).

In momentul lezarii unui tesut sau al unui vas de sange trombocitele au rolul de a se cumula la locul leziunii si sub actiunea altor factori ai coagularii acestia vor forma trombul sau cheagul de sange care va proteja sectiunea tisulara lezata pana ce se reuseste o refacere a tesutului in spatele acestui cheag.

Valoarea normala a trombocitelor in sange este de 150.000/180.000 – 430.000/450.000 de trombocite per mmc (milimetrucub de sange). In cazul in care aceasta valoare este sub 150.000 se numeste trombocitopenie, in cazul in care aceasta valoare depaseste 430.000/450.000 / mmc acest fapt se numeste trombocitoza.

Trebuie facuta din start o distinctie intre trombocitoza si trombofilie. Trombofilia reprezinta o stare patologica sanguina in care sangele are tendinta de hipercoagulabilitate, de a forma trombi in exces iar una din cauzele trombofiliei poate fi trombocitoza (care este asadar o cauza inclusa in trombofilie), in timp ce in patologia trombofiliei mai pot exista si alti factori implicati in mecanismul de caogulare ce pot fi afectati iar la trombocitoza se va vorbi strict de o patologie a trombocitelor.

Printre cauzele trombocitozei se afla:

Hemoragia acuta

Reactiile alergice

Cancerul

Insuficienta cronica renala sau alta afectiune renala

Infarctul miocardic

Infectiile, inclusiv tuberculoza

Deficitul de fier

Deficitul de vitamine

Indepartarea chirurgicala a splinei

Anemia hemolitica – o forma de anemie in care corpul distruge celulele rosii mai repede decat le produce, de cele mai multe ori din cauza unor boli de sange sau boli autoimune

Inflamatia, precum cea din artrita reumatoida, boala celiaca sau sindromul intestinului iritabil

Interventii chirurgicale majore

Pancreatita

Traumatismele

Arsurile

Semne si simptome

In cazul in care trombocitoza se afla la o valoare superioara a parametrilor fiziologici sau in cazul in care aceasta depaseste cu putin valoarea normala este foarte posibil ca aceasta trombocitoza sa fie trecuta neobservata deoarece este asimptomatica, la fel poate fi si cazul unei trombocitoze dupa un traumatism, fractura, ori hemoragii in care simptomele sunt mai degraba al unei hipovolemii decat sa fie perceputa diferit clinic (simptomatic aceasta trombocitiza).

Simptomele care se regasesc in trombocitozele secundare, vor fi simptomele patologiei principale, adica in cazul infectiilor sau inflamatiilor acestea vor desena tabloul clinic, la fel si in cazul neoplaziilor asadar este greu de diferentiat in aceste trombocitoze secundare care sunt simptomele strict ale trombocitozei si care sunt simptomele patologiei primare (esentiale).

Primele simptome care pot fi sesizate dar nu vor fi neaparat asociate trombocitozei sunt cele de natura generala, sistemica: adica posibile cefalgii sau cefalee adica dureri de cap in special in regiunea cervicala.

Simptomele pot sa mai apara in cazul in care aceasta trombocitoza incepe sa reactioneze prin aparitia acelor cheaguri sau formarii din trombi a embolilor care calatorind pe traiectul sanguin produce blocajele trombotice si necrozarea tesuturilor adiacente acelor vase trofice.

In categoria de simptome sau consecinte simptomatice este reprezentata tocmai de acesti trombi si emboli care pot produce afectiune de necroza cardiaca (infarct), accident vascular cerebral tranzitoriu, sau accident vascular ischemic ori tromboembolism pulmonar sau insuficienta ori necroza splenica ori hepatica.

In momentul in care se vor observa simptomele acestor patologii: cardiace, pulmonare ori hepatice de regula se va cauta si cauza care a produs aceste necroze, moment in care se poate descoperi si trombocitoza ca si cauza sau ca si co-cauza, insa simptomele sunt iarasi cele ale patologiei de fond principale (simptomele infarctului, simptomele AVC-ului, simptomele tromboembolismului).

Tocmai de aici pot deriva ca si simptome secundare: cefaleea, tulburarea vederii sau o vedere in ceata iar in cazuri mai severe pot sa mearga la tulburari de orientare temporo-spatiala sau care sa cauzeze pierderea starii de constienta temporara cu revenire brusca. La acestea se pot adauga chiar si angina pectorala (Infarctul de cauza a trombocitozei) sau senzatia de sufocare si dispneea (tromboembolismul pulmonar de cauza trombocitara).

Cum se diagnosticheaza trombocitoza?

Trombocitoza poate fi diagnosticata prin intermediul:

Analizelor de sange uzuale. Acestea pot evidentia o valoare mai mare a trombocitelor, in cazul hemoleucogramei complete.

Examenului clinic. Daca medicul observa ca splina este marita sau daca prezentati semne si simptome de infectie sau alte boli, acesta va va recomanda efectuarea analizelor de sange.

Frotiului de sange. Medicul poate examina o cantitate mica de sange cu ajutorul unui microscop, pentru a observa dimensiunea si activitatea trombocitelor.

Din cauza faptului ca numeroase afectiuni pot determina cresterea temporara a plachetelor sangvine, medicul va repeta analizele de sange pentru a vedea daca valoarea acestora se mentine crescuta.

Trebuie, de asemenea, determinata si afectiunea de baza a trombocitozei. Pentru acest lucru, sunt necesare investigatii suplimentare, precum:

Dozarea fierului, pentru a vedea o eventuala anemie

Testele de sange, pentru a evidentia o inflamatie

Efectuarea unor teste genetice, pentru a determina prezenta unei afectiuni transmisa genetic, precum cele de sange sau de maduva osoasa

Efectuarea unei biopsii, pentru a examina tesutul maduvei osoase

Tratament

Tratamentul trebuie stabilit doar de catre medic dupa un consult si analize medicale.

Tratamentul de prima intentie va presupune in principal: inceperea cu o doza mica de antiagregant plachetar (Acid acetilsalicilic) si cresterea acestuia pana la o valoare ce sa nu fie periclitanta pacientului, dar trebuie tinut cont daca exista patologii adiacente unde este interzisa administrarea acestei clase de medicamente (ex. ulcerul).

In cazul trombocitozei primare, unde valorile plachetare pot sa depaseasca si 800.000 / mmc pe langa acidul acetilsalicilic trebuie suplimentat si cu un agent cito-reductant sau medicamente din clasa anagrelidelor.

Camy

Share
Published by
Camy

Recent Posts

Ghidul de farmacoterapie in schizofrenie

Se propune un protocol de farmacoterapie pentru schizofrenie, care sa respecte principiile generale ale medicinei…

4 weeks ago

5 plante medicinale care ajuta ajuta in lupta cu stresul si depresia

Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.…

2 years ago

Ceaiul care te scapa de gripa, raceala si infectiile sinusurilor

Astazi vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de oregano asupra organismului. Oregano…

2 years ago

Semne care arata ca tiroida nu functioneaza normal

Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are…

2 years ago

Diferenta dintre tumora si cancer

Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au…

2 years ago

Ginecologii au dezvaluit ce ii deranjeaza cel mai tare la pacientele lor! Ce sa NU faci niciodata

Rolul medicilor ginecologi este esential si nicio femeie nu ar trebui sa aiba retineri in…

2 years ago