La 35 de ani de la Revoluţie, mai mult de jumătate dintre români consideră că regimul comunist a fost un lucru bun şi susţin că era mai bine înainte. Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP, două treimi dintre persoanele chestionate sunt de părere că Nicolae Ceauşescu a fost un lider bun. Autorităţile trag un semnal de alarmă și avertizează că această idealizare a regimului comunist și a dictatorului trebuie tratată ca o problemă de siguranță națională.
Mai bine de trei decenii de democrație nu au fost suficiente pentru a șterge aproape 50 de ani de comunism din memoria colectivă. În timp ce unii privesc cu revoltă acea perioadă, pentru alţii amintirile trezesc nostalgie. „Cred că şi voi aţi vrea să trăiţi cum am trăit noi atunci. Serviciu era, de mâncat era, distracţie era perfectă”, spune un bărbat. Pe de altă parte, o femeie mărturiseşte: „Comunism… mh, comunismul este… pfuuu, ceva ce nu îţi doreşti dacă ai trecut vremurile respective.”
Conform sondajului INSCOP, peste 60% dintre români cred că Nicolae Ceauşescu a fost un lider bun. Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că regimul condus de acesta a fost benefic, în timp ce puțin peste 30% îl percep ca fiind negativ. Cei mai nostalgici se regăsesc în mediul rural sau în oraşele mici, unde percepția despre trecut este influențată de condițiile socio-economice actuale.
„Niciodată nu am avut o cercetare atât de amplă, cu un eşantion atât de mare. Sunt cifre foarte mari, fără precedent şi comparativ fără precedent. Se datorează şi acestui război informaţional. Generaţia de tineri între 18 și 29 de ani este extrem de vulnerabilă la acest subiect”, a declarat Remus Ştefureac, preşedinte INSCOP.
Afirmația că „înainte era mai bine” nu mai este doar o expresie des folosită, ci o convingere împărtășită de aproape jumătate dintre cei intervievați. În acest context, Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER, avertizează: „Este, o spun răspicat, o problemă de securitate naţională. Ca preşedinte executiv IICCMER, nu cred că suntem într-un scenariu catastrofic. Dar nu ezit să afirm că ne aflăm la un singur pas de un asemenea scenariu.”
Pe lângă regimul în sine, românii manifestă nostalgie și față de liderul comunist. Peste 60% dintre respondenți îl consideră în continuare pe Nicolae Ceaușescu un lider valoros. Pentru a combate această idealizare, autoritățile anunță lansarea unui site dedicat combaterii miturilor despre comunism, adresat în special tinerilor.
„Site-ul vrem să fie lansat în toamna acestui an, moment în care elevii vor începe să studieze disciplina obligatorie ‘Istoria comunismului în România’”, a declarat Mihai Jurca, șeful Cancelariei premierului.
Sondajul INSCOP a inclus și o analiză a percepției românilor asupra situației actuale. Peste 60% dintre participanţi sunt de părere că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. Aceste rezultate au atras atenția și primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, care și-a exprimat îngrijorarea și a explicat că această percepție negativă este alimentată de dezamăgirea profundă a cetățenilor față de clasa politică actuală.
Studiul subliniază o realitate complexă, în care memoria istorică, percepția prezentului și lipsa de încredere în viitor se împletesc într-un context socio-politic fragil, care cere intervenții educaționale și instituționale urgente.
Eliminarea păduchilor poate fi o provocare pentru mulți părinți, însă prevenirea acestora ar putea fi…
Cunoscută sub diverse denumiri populare precum talpa gâștei, spanac sălbatic sau pigweed, această plantă aparent…
Pelinul (Artemisia absinthium) este o plantă perenă, recunoscută pentru florile sale galbene și pentru utilizarea…
Lumea wrestlingului mondial este în doliu după ce legendarul Hulk Hogan, una dintre cele mai…
Mulți grădinari udă plantele greșit, fără a ține cont de nevoile specifice ale fiecărei specii.…
Eliza Iliescu, fiica celei mai vârstnice mame din România, a împlinit 20 de ani: o…