Categories: Medicina

Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului – simptome si diagnostic

Insuficienta hepatica apare cind ficatul isi pierde capacitatea de a-si exercita functiile.

Insuficienta hepatica este o conditie medicala amenintatoare de viata, care necesita terapie de urgenta. Insuficienta hepatica se poate dezvolta de-a lungul a mai multor ani – insuficienta hepatica cronica, sau rapid in citeva zile sau saptamini – insuficienta hepatica acuta.

Factori favorizanti pentru insuficienta hepatica

Cauzele insuficientei hepatice cronice pot fi infectiile cu virusurile hepatitei B si C, un consum excesiv de alcool, ciroza, malnutritia si o afectiune mai rar intalnita, hemocromatoza. Mai exact, o afectiune cu caracter ereditar care determina organismul sa absoarba si sa depoziteze o cantitate de fier mai mare decat cea necesara.

Insuficienta hepatica acuta, care cunoste un ritm de evolutie rapid, poate aparea ca o cauza a unui supradozaj de medicamente (paracetamol) sau ca reactie adversa a unor medicamente cu prescriptie. Totodata, poate fi cauzata de infectiile cu virusurile hepatice A, B, C, mai ales in cazul copiilor, precum si in urma ingerarii unor substante otravitoare (cum ar fi ciupercile).

Simptomele si semnele leziunilor hepatice usoare si moderate

Prezenta unei leziuni hepatice usoare sau moderate a ficatului poate fi identificata prin urmatoarele simptome:

– durere usoara si surda in partea dreapta superioara a abdomenului, chiar sub cutia toracica

– sentiment de plenitudine la nivelul partii drepte a abdomenului, insotit de umflare in zona respectiva

– lipsa apetitului, oboseala, greata si varsaturi

– usoara crestere a temperaturii corpului

– scaun apos de culoare foarte deschisa, urat mirositor

– icter

Daca se manifesta oricare dintre aceste simptome, este necesar consultul medical. Specialistul care suspecteaza o afectiune a ficatului va incerca sa depisteze urmatoarele semne si simptome:

– ficatul marit – prin consult fizic

– culoarea galbena a ochilor si pielii

– distensia abdominala ca rezultat a retentiei de lichide

– vase de sange mici, rosii, vizibile prin piele, localizate pe fata si in partea superioara a corpului (stelute vasculare, nevi spider sau spider angioma).

Simptomele bolilor hepatice

Persoanele care considera ca ar putea suferi de afectiuni ale ficatului ar trebui sa consulte un medic specialist (gastroenterolog) care va stabili un diagnostic corect. Cel mai des intalnite simptome ale bolilor hepatice, sunt:

1. Icter – acesta este de fapt si principalul simptom in cazul in care ficatul este afectat.

Persistenta icterului indica faptul ca vezica biliara sau ficatul nu functioneaza corect. Cand este prezent icterul, culoarea pielii se transfoma in galben mustar sau portocaliu. Chiar si partea alba a ochiului (sclera) va avea o coloratie galbuie.

Rolul principal al ficatului este sa produca bila, iar atunci cand acesta nu isi mai indeplineste atributiile, are loc cresterea valorilor bilirubinei in sange si eliminarea acesteia prin urina (fiind depasita capacitatea celulelor hepatice de a excreta bilirubina, surplusul de pigment biliar va ramane in sange).

In cazul in care icterul este insotit de simptome de gripa, bolnavul trebuie sa consulte medicul pentru a se depista daca este vorba despre o afectiune a vezicii biliare sau hepatita acuta.

Conform medicinei traditionale orientala exista doua tipuri de icter: yang si yin.

– Icterul Yang – Simptomele majore ale acestui tip de icter sunt: sete, palpitatii, constipatie, probleme urinare, distensie abdominala, ingalbenirea limbii, culoarea portocalie a pielii. Se considera ca acest tip de icter se declanseaza la persoanele care traiesc in zonele cu clima umeda si temperaturi foarte ridicate.

– Icterul Yin – Principalele manifestari ale acestui tip de icter sunt: coloratia galbena a fetei, pielii si ochilor, febra severa, greata, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate, oboseala, distensie abdominala, scaune moi, dureri localizate in hipocondrul drept, maini si picioare reci, palpitatii, edem si dificultati respiratorii.

2. Digestia si apetitul – Unul din cele mai comune simptome ale bolilor de ficat este diminuarea apetitului care se va solda in cele din urma cu scaderea in greutate, mai ales daca este insotita si varsaturi, diaree si greata.

Situatia ar putea fi agravata de metabolizarea incorecta a carbohidratilor, proteinelor si grasimilor din organism. Lipsa poftei de mancare ar putea declansa anemie care va duce la hipoxia (scaderea cantitatii de oxigen) hepatocitelor.

Daca varsaturile sunt insotite de sangerari, bolnavul ar putea avea si ulcer gastric care ar putea fi declansat si de nivelul complex de interactiune dintre histamine, acidul biliar, azot, gastrina si mucoasa care captuseste stomacul.

3. Prezenta scaunelor decolorate – In cazul in care secretia pigmentilor biliari este blocata din cauze obstructive, cum ar fi nivelul scazut la bilei sau ca urmare a blocajului canalului biliar, scaunul pacientului va fi deschis la culoare.

Acesta va fi insotit de tulburari gastrointestinale (specifice sindromului de intestin iritabil). In mod natural, fecalele unei persoane sunt inchise la culoare datorita bilei. Culoarea deschisa a scaunului este un indiciu privind activitatea scazuta a vezicii biliare sau al existentei unor blocaje la nivelul acesteia.

Ductele biliare pot fi obstructionate de pietre, inflamarea membranei, etc. Chiar si un scaun gri sau putin colorat, va fi clasificat ca fiind decolorat.

4. Balonarea si distensia – Zona abdominala situata sub coastele mici de pe partea dreapta, se poate umfla (dilata) din cauza hepatomegaliei sau ascitei. Cand distensia devine severa, fiecare respiratie ar putea fi dureroasa, fiind perceputa ca o presiune asupra diafragmei.

5. Polidipsia si poliuria – Setea si urinarea excesiva si frecventa, desi sunt simptome ale mai multor boli, sunt specifice, mai ales bolilor hepatice.

Din punctul de vedre al medicinei orientale, exista doar cateva semne si simptome care ar putea indica existenta unor afectiuni hepatice persistente:

– durere de cap

– probleme ale pielii

– alergii

– senzatie de ameteala

– tinitus

– ticuri, spasme, tremuraturi

– convulsii

– accident vascular cerebral

– roseata si mancarimi ale ochilor – senziatie de iritare si iritabilitate

– tensiune si durere in zona lombara

– durere localizata in hipocondru drept

– depresie

– scaderea flexibilitatii de la nivelul tendoanelor si ligamentelor

– schimbari bruste de dispozitie.

Insuficienta hepatica: semne si simptome

– intoxicatii cu anumite substante si supradoza de medicamente (de la paracetamol la consum de cocaina si heroina)

– somnolenta sau chiar coma

– rigiditate a muschilor insotita de tremuraturi ale membrelor

– miros de acetona al respiratiei

– ingalbienire a pielii si globilor oculari (icter)

– greata

– varsaturi

– sentiment de rau general

– dificultati de concentrare

– dezorientare sau confuzie

– somnolenta

Diagnostic

Pentru diagnosticarea corecta a leziunilor hepatice sau a insuficientei hepatice sunt necesare analize de sange intrucat prognosticul depinde de cauza care le-a declansat.

Cand este necesar consultul medical

Insuficienta hepatica acuta poate evolua rapid si poate pune in pericol viata unui individ. Daca se observa ingalbenirea brusca a ochilor sau a pielii, sensibilitate in partea superioara a abdomenului sau orice alte modificari neobisnuite ale starii normale a unei persoane (inclusiv la nivelul comportamentului sau al personalitatii) se impune vizita de urgenta la camera de garda.

Camy

Share
Published by
Camy

Recent Posts

Ghidul de farmacoterapie in schizofrenie

Se propune un protocol de farmacoterapie pentru schizofrenie, care sa respecte principiile generale ale medicinei…

4 weeks ago

5 plante medicinale care ajuta ajuta in lupta cu stresul si depresia

Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.…

2 years ago

Ceaiul care te scapa de gripa, raceala si infectiile sinusurilor

Astazi vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de oregano asupra organismului. Oregano…

2 years ago

Semne care arata ca tiroida nu functioneaza normal

Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are…

2 years ago

Diferenta dintre tumora si cancer

Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au…

2 years ago

Ginecologii au dezvaluit ce ii deranjeaza cel mai tare la pacientele lor! Ce sa NU faci niciodata

Rolul medicilor ginecologi este esential si nicio femeie nu ar trebui sa aiba retineri in…

2 years ago