Infectia urinara este afectiunea cauzata de prezenta germenilor patologici la nivelul tractului urinar (uretrite, cistite, prostatite, pielonefrite).
In functie de zona pe care o afecteaza, infectia urinara se imparte in doua categorii :
inalta – afecteaza rinichii (pielonefrita)
joasa – afecteaza uretra (uretrita), vezica urinara (cistita), sau prostata (prostatita)
Tipuri de infectii urinare
Infectiile tractului urinar (ITU) pot fi de trei feluri, in functie de localizarea acestora:
Cistita – este o inflamatie a vezicii urinare care afecteaza aproape in totalitate numai femei. Este in acelasi timp cea mai raspandita forma de infectie urinara. De obicei, este cauzata de bacterii de tip E.coli, care migreaza din zona anusului. Cistita este deseori insotita si de inflamatia uretrei – uretrita;
Uretrita – asa cum spuneam si mai sus, uretrita reprezinta inflamatia uretrei. Este cauzata de bacterii, contactate, de obicei, prin boli cu transmitere sexuala. Uretrita este prezenta mai ales la barbati, dar poate aparea si in cazul femeilor. Cei mai comuni agenti patogeni care duc la aparitia uretritei sunt chlamydia si gonococul;
Pielonefrita – o inflamatie a bazinetului si a rinichiului, in urma unei infectii bacteriene. Pielonefrita poate fi o complicatie a unei cistite netratate. In acest caz, bacteriile migreaza din vezica urinara spre rinichi. Are o mare prevalenta si la barbati, fiind principala forma de infectie urinara la copilul mai mic de 1 an, in special la baietei.
Cauzele infectiilor urinare
Microorganismele care cauzeaza infectia intra de obicei la nivelul tractului urinar prin una dintre cele doua cai. Cea mai frecventa cale este prin capatul inferior al tractului urinar, la nivelul meatului (deschiderea uretrei) la varful penisului respectiv, la femei, la nivelul vulvei. Infectia urca pe uretra la vezica urinara si uneori, la rinichi. Cealalta cale posibila este prin fluxul sanguin, ajungand de obicei direct la rinichi.
ITU sunt aproape întotdeauna cauzate de bacterii, cu toate ca de asemenea, pot infecta tractul urinar si unele virusuri, fungi si paraziti.
Mai mult de 85% din infectiile urinare sunt cauzate de bacteriile din intestin sau vagin. In mod normal, bacteriile care intra in tractul urinar sunt spalate si evacuate de catre urina, in cadrul mictiunii. Un motiv in plus de a merge regulat la toaleta si de a nu permite urinei sa stagneze in vezica, devenind un mediu proprice pentru eventualele bacterii prezente la nivelul meatului.
Simptomele infectiilor urinare
Simptomele infectiilor urinare difera in functie de localizarea acestora. In cazul unei infectii urinare joase sau ITU inferioara (uretrite si cistite) printre simptome se pot numara:
Durere sau o senzatie de arsura la urinare – disurie;
Resimtirea unei senzatii de greutate sau sensibilitate in partea de jos a abdomenului;
Eliminarea unor cantitati mici de urina si nevoia continua de a urina;
Urina tulbure si care prezinta un miros urat, alterat;
Resimtirea unei dureri in spate, chiar sub cutia toracica, pe laturi;
Febra si frisoane;
O senzatie de greata si varsaturi frecvente.
In cazul infectiilor urinare superioare (pielonefrite) sau ITU superioare, printre simptome se numara:
Febra mare, de peste 38 de grade Celsius;
Frisoane, insotite de stari de greata si de voma;
Dureri la nivelul taliei, de obicei laterale sau dureri puternice de spate.
Transmiterea infectiilor urinare
Infectiile urinare nu sunt contagioase, insa femeile active din punct de vedere sexual prezinta un risc mai ridicat al acestor afectiuni, potrivit Mayo Clinic. Si asta pentru ca, in timpul actului sexual, un numar ridicat de bacterii patrund in uretra. De asemenea, un partener sexual nou creste riscul de a dezvolta o infectie.
Si in cazul barbatilor, sexul anal sau vaginal neprotejat s-a dovedit a fi un factor de risc.
Foarte importanta in preventia infectiilor urinare este igiena locala. Femeile trebuie sa aiba grija ca, atunci cand se sterg dupa urinare, sa efectueze miscarea din fata spre spate. Astfel, nu risca sa introduca bacterii periculoase din zona anusului in vagin sau uretra.
De asemenea, urinatul cat mai curand dupa un act sexual pare sa scada riscul aparitiei infectiilor urinare, mentioneaza tot Mayo Clinic.
Tratamentul infectiilor urinare
Diagnosticul de infectie urinara este stabilit de medicul urolog, de ginecolog sau de familie, in functie de situatie. Dupa efectuarea unor investigatii specifice si a evaluarii istoricului medical al pacientului, medicul va stabili tratamentul adecvat si va face recomandari de igiena si alimentatie. Este bine sa reveniti la control, pentru a va asigura ca v-ati vindecat. Daca in timpul tratamentului simptomele se inrautatesc, mergeti de urgenta la medic.
Cum va tratati acasa, pentru a ameliora manifestarile infectiilor urinare?
Respectati intocmai indicatiile medicului si schema de tratament;
De fiecare data cand urinati, asigurati-va ca ati eliminat toata urina din vezica. In cazul femeilor, fiecare drum la toaleta presupune igienizarea zonei cu apa si sapun si stergerea dinspre vulva spre anus;
Daca aveti dureri, luati calmantele recomandate de medic. Pentru ameliorarea durerilor, puteti pune in zona abdominala sau lombara o sursa de caldura sau o sticla cu apa calda (nu fierbinte!) infasurata intr-un prosop.
Sfatul specialistului
Puteti preveni infectiile urinare daca eliminati din factorii de risc, beti multa apa, urinati des (golind complet vezica), mergeti la baie de cate ori aveti nevoie (nu amanati). In cazul femeilor, este importanta igiena personala dupa folosirea toaletei, trebuie folosita doar lenjerie intima din bumbac si trebuie evitata imbracamintea stramta (pantaloni, dresuri).
Se propune un protocol de farmacoterapie pentru schizofrenie, care sa respecte principiile generale ale medicinei…
Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.…
Astazi vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de oregano asupra organismului. Oregano…
Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are…
Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au…
Rolul medicilor ginecologi este esential si nicio femeie nu ar trebui sa aiba retineri in…