Categories: Medicina

Cum ne mentinem creierul sanatos

Creierul joaca un rol foarte important pentru buna functionare a organismului, fiind format din trunchi cerebral, cerebel si emisferele cerebrale. Impreuna cu maduva spinarii, creierul formeaza sistemul nervos central.

Atunci cand creierul nu functioneaza cum trebuie, calitatea vietii este afectata de simptome precum ametelile, durerile de cap, lipsa puterii de concentrare, somnolenta, starile de confuzie, greata, pierderile de memorie.

De aceea, orice persoana se confrunta cu astfel de manifestari, trebuie sa se prezinte la un control medical.

Care sunt bolile care pot afecta creierul

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa si poate fi fatala. Distruge celulele creierului si cauzeaza probleme de memorie, gandire si comportament. Simptomele bolii Alzheimer se impart in cognitive, comportamentale si psihiatrice.

Simptomele cognitive afecteaza memoria, limbajul, judecata si alte procese de gandire. Simptomele comportamentale si psihice afecteaza modul in care pacientul se simte si actioneaza. Tratamentul individualizat poate reduce simptomele.

Boala Parkinson

Aceasta tulburare a sistemului nervos central rezulta in urma pierderii de celule in diferite parti ale creierului, inclusiv intr-o regiune a creierului numita substantia nigra; neuronii din aceasta regiune sintetizeaza dopamina. Dopamina este responsabila de trimiterea semnalelor in creier ce permit coordonarea miscarilor.

In lipsa dopaminei, oamenii nu isi mai pot controla miscarile. Printre simptomele bolii se numara tremorul, miscarile sunt mult mai lente, apare o instabilitate a posturii si rigiditatea. In plus, pacientii pot suferi de usoare pierderi de memorie, tulburari de dispozitie, constipatie, tulburari de somn, dificultati de vorbire. Boala nu poate fi vindecata, insa medicatia si stilul de viata contribuie la controlul simptomelor.

Scleroza multipla

Fibrele nervoase sunt protejate de un invelis proteic numit mielina care ajuta la conducerea impulsurilor electrice. Cand mielina se inflameaza, fluxul normal al impulsurilor nervoase la nivelul sistemului nervos central este intrerupt.

Inabilitatea fibrelor nervoase de a conduce impulsurile electrice duce la aparitia simptomelor sclerozei multiple. Aceste simptome pot varia de la caz la caz. Printre simptomele bolii se numara slabiciune musculara, rigiditate, furnicaturi, intepaturi, amorteli, vertij, constipatie, probleme cognitive si emotionale, depresie, anxietate.

Cum iti poti mentine creierul sanatos

Oamenii de stiinta spun ca omul are puterea de a influenta in mod pozitiv functionarea creierului, lucru care se intampla pe tot parcursul vietii.

Cercetarile au sugerat ca mintea umana poate fi revigorata si remodelata de-a lungul anilor maturitatii, ceea ce ii permite sa se dezvolte in cea de a doua parte a vietii, iar la batranete sa fim protejati de bolile sistemului nervos.

Este important sa faci ceea ce iti place, sa eviti situatiile stresante, pentru ca stresul este un factor nociv nu doar pentru sanatatea creierului, ci pentru intregul organism. Iata ce poti face ca sa mentii o sanatate mai buna a creierului pe tot parcursul vietii:

– sa te asiguri ca aportul de DHA, acidul gras omega-3, care reprezinta 50 la suta din creier si este vital pentru a sprijini sanatatea creierului pe tot parcursul vietii. Acest acid se gaseste in peste gras, precum somonul si heringul, dar si in pastrav, lapte, oua, iaurt, dar si in suplimentele alimentare care contin DHA.

– renuntarea la fumat, caci tutunul este asociat cu dementa, accidentul vascular cerebral si anevrismul cerebral.

– trebuie limitat consumul de grasimi saturate si grasimi trans, in favoarea celor sanatoase, cum ar fi cele care se gasesc in ulei de masline, cat si in pestele gras, cum ar fi somonul sau pastravul.

– asigura-te ca ai un regim alimentar variat bogat in fructe si legume in stare proaspata. Asigura-te ca mananci si legume si fructe colorate, precum strugurii rosii, afinele si rosiile.

– este important sa iti faci timp pentru cel putin 30 de minute de exercitii in fiecare zi a saptamanii. Sportul reprezinta o eliberare de stres, sprijina sanatatea emotionala si ajuta la reducerea riscului de boli cronice, inclusiv a bolilor cardiovasculare. Poti alege si mersul pe jos, cat si sporturi usoare, care pot fi practicate in familie.

– gaseste o activitate de stimulare a creierului, care sa te provoace, dar care sa fie in acelasi timp una placuta: lectura, dans, completarea de integrame, invatarea unei limbi straine, pe care sa o practici in mod regulat.

– dormi suficient, caci te ajuta sa te concentrezi si sa scapi de stres.

– adopta o atitudine pozitiva si razi des.

– continua sa lucrezi, atat timp cat poti si vrei.

– gandeste-te sa faci voluntariat, pentru o cauza care este importanta pentru tine.

– asigura-te ca iti petreci mult timp cu prietenii si cu familia, caci iti vor incarca bateriile.

Camy

Share
Published by
Camy

Recent Posts

Ghidul de farmacoterapie in schizofrenie

Se propune un protocol de farmacoterapie pentru schizofrenie, care sa respecte principiile generale ale medicinei…

4 weeks ago

5 plante medicinale care ajuta ajuta in lupta cu stresul si depresia

Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.…

2 years ago

Ceaiul care te scapa de gripa, raceala si infectiile sinusurilor

Astazi vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de oregano asupra organismului. Oregano…

2 years ago

Semne care arata ca tiroida nu functioneaza normal

Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are…

2 years ago

Diferenta dintre tumora si cancer

Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au…

2 years ago

Ginecologii au dezvaluit ce ii deranjeaza cel mai tare la pacientele lor! Ce sa NU faci niciodata

Rolul medicilor ginecologi este esential si nicio femeie nu ar trebui sa aiba retineri in…

2 years ago