Medicii specialisti recomanda acest ceai pentru rezolvarea sau ameliorarea multor probleme de sanatate. Fiind extraordinar de bogat in minerale, vitamine si principii active puternice, ghimbirul (Zingiber officinalis) este utilizat cu mult succes in medicina inca din antichitate si are un numar impresionant de beneficii pentru sanatate.
Ceaiul de ghimbir preparat dupa reteta corecta cu lamaie si miere pastreaza proprietatile ghimbirului care ajuta la slabit si uneori se pot obtine rezultate spectaculoase in lupta cu excesul de kilograme.
Consumul de ceai de ghimbir are si cateva contraindicatii importante pentru unele categorii de afectiuni si pentru femeile in sarcina.
Ghimbirul este recomandat ca adjuvant in tratamentul a numeroase afectiuni, intăreşte sistemul imunitar, te ajută să scapi de stres şi are un excelent efect energizant. Rădăcina de ghimbir are in compozitie cantitati mari de compusi activi (gingeroli, sogaoli si zingeron), magneziu, potasiu, mangan si zinc. Contine, de asemenea, doze importante de vitamina C, B6, B1, B2, B3, B5 si E. Ceaiul este cea mai blândă formă de consum de ghimbir.
Primul pas important pentru a prepara corect ceaiul este sa folositi numai ghimbir proaspat. In acest fel proprietatile benefice ale acestuia pentru organism vor avea efect maxim.
Ingrediente:
– 1 bucata de 6cm de ghimbir proaspăt, decojit și tăiate în felii subțiri
– 4 cesti de apa filtrata, cam jumatate de litru
– Serviți cu miere și lămâie pentru aromă si un gust mai placut
Metoda de preparare corecta
Puneti apa pe foc intr-o oala si asteptati pana incepe sa fiarba. Decojiti ghimbirul și tăiați-l în felii subtiri apoi puneti-l in oala cu apa. Lasati ceaiul sa fiarba 10-12 minute la foc mediu. Stingeti focul, scoateti feliile de ghimbir din ceai si dupa ce se mai raceste adaugati miere si lamaie dupa gust. Acoperiţi ceaiul pentru a păstra cât mai mulţi compuşi volatili posibil.
Daca prepari ceai de ghimbir avand ca scop pierderea în greutate, poți adăuga in reteta ceaiului scorțisoară, lamaie sau alte condimente care ajută la slăbit, cum ar fi turmericul sau putin piper cayenne.
Ceaiul de ghimbir ajută digestia stimuland mișcările peristaltice la nivelul stomacului și al intestinelor. Astfel, mâncarea este bine procesată iar organismul elimină mai ușor substanțele nefolositoare.
Ghimbirul este una dintre cele mai eficiente plante ce ajută la pierderea naturală în greutate, deoarece are puternice proprietăți termogenice, adica creste temperatura corpului, stimulând accelerarea metabolismului și, implicit, arderea grăsimilor. In plus, ghimbirul regleaza secretia de cortizol, care, in exces, sustine depunerea de tesut adipos in zona abdominala si cresterea in greutate.
De asemenea, ghimbirul este un binecunoscut inhibitor al foamei ajutand, astfel, in mod indirect la slabit. Un studiu realizat in anul 2018 de cercetatorii de la Institute for Human Nutrition de la Columbia University a ajuns la concluzia ca ceaiul de ghimbir creeaza o senzatie de satietate si o mentine pentru mai mult timp, ceaiul fiind astfel ideal pentru a fi baut după mesele principale în scopul reducerii poftei de a mânca gustari intre mese.
Ceai de ghimbir pentru slabit. Cat ceai de ghimbir se bea pe zi pentru a slabi
Începe prin a bea două căni de ceai pe zi, după masa de prânz și după cină, timp de 2 saptamani. apoi ia pauză o săptămână, dupa care continuă. Nu uitati să adoptati un regim alimentar sănătos și să faceti miscare.
Cand se bea ceaiul de ghimbir
Pentru a profita la maxim de proprietatile acestui ceai, ideal este să-l consumi cu 20-30 de minute înainte de mese. Atentie daca obisnuiesti sa iei cina tarziu, fiindca ceaiul de ghimbir are efect tonic si poate cauza mici probleme cu somnul
La nivelul aparatului digestiv ceaiul de ghimbir are proprietati coleretice si colecistochinetice, favorizand secretia bilei si motilitatea vezicii biliare. Ghimbirul este un foarte bun stimulent stomahic, cu actiune benefica asupra cavitatii gastrice; Ceaiul are efect calmant in durerile abdominale, ajuta digestia ca adjuvant in curele de slabire, elimina gazele si, neutralizeaza toxinele.
Cand se bea zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni apariţia diareei si a balonării deoarece substanţele chimice din compoziţia sa tonifiază musculatura tractului digestiv, şi împiedică nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale.
Ceaiul de ghimbir este un bun remediu pentru raceli, fiind un calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzita, pentru tuse siraguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii. Proprietatile antiinflamatorii ale ghimbirului ajuta la vindecarea rapida a gatului. Gingerolul, substanta activa principala din ghimbir, omoara rapid rinovirusul care reprezintă cea mai comună cauză a răcelilor .
Reteta pentru raceala foloseaste ceaiul preparat din ghimbir proaspat la care se adauga un varf de lingurita de scortisoara si lamaie. Cand se raceste putin se adauga si o lingurita cu miere de salcam. Pentru a combate simtomele racelii ceaiul trebuie sa fie cald dar nu foarte fierbinte. Se beau cate 1-2 cani pe zi pana la disparitia simtomelor acestei afectiuni. Pentru a scapa de tuse, la copii se foloseste un ceai de ghimbir mai putin concentrat
O ceașcă de ceai de ghimbir cu lamaie bauta înainte de a călători ajuta la prevenirea greaței și a vărsăturilor asociate cu raul de masina sau de avion. De asemenea, puteți bea o cana de ceai la primul semn de greață pentru ameliorarea acesteia.
Gingerolul substanta activa din componenta ghimbirului are efect antiemetic si antivertiginos, inhiband zona chemoreceptoare declansatoare a vomei si a senzatiei de greata. Pentru copiii care sufera de rau de masina sau de avionse recomanda administrarea unei cani cu ceai de ghimbir lamaie si miere mai putin concentrat pentru a reduce nivelul de stres responsabil cu apariţia senzaţiei de rău de mişcare si de greata.
Ceaiul de ghimbir este excelent şi pentru circulaţia sângelui, previne formarea cheagurilor şi ajută la transportul oxigenului şi asubstanţelor nutritive către toate organele vitale din corp. Aminoacizii şi mineralele din ghimbir reduc semnificativ riscul de afectiuni cardiovasculare.
O cana de ceai de ghimbir administrata de 2-3 ori pe saptamana face minuni pentru sănătatea articulaţiilor, prevenind mult temuta artrită reumatoidă. Gingerolul si shogaolul, compusi activi ai ghimbirului inhiba enzimele COX-1 şi COX-2, responsabile de apariţia inflamaţiilor în organism. De asemenea, aceste substanţe pot fi utile în tratarea migrenelor, a osteoartritei, a durerilor de spate si a altor afectiuni.
Mare atentie la administrarea ceaiului de ghimbir în combinaţie cu medicamente non-steoridiene, deoarece există riscul de sângerări şi alte efecte secundare adverse.
Se propune un protocol de farmacoterapie pentru schizofrenie, care sa respecte principiile generale ale medicinei…
Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.…
Astazi vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de oregano asupra organismului. Oregano…
Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are…
Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au…
Rolul medicilor ginecologi este esential si nicio femeie nu ar trebui sa aiba retineri in…