Somnul este o stare naturala a creierului care reapare zilnic, in timpul careia constientizarea si capacitatea noastra de reactie la stimulii din mediu se estompeaza.
Inainte de anii 1950, majoritatea oamenilor credeau ca somnul era o activitate pasiva in timpul careia corpul si creierul erau latente, dar cercetatorii au descoperit ca de-a lungul timpului adormit, creierul circula in mod repetat prin doua tipuri diferite de somn: somn REM (miscare rapida a ochilor) si somn non-REM.
Prima parte a ciclului, este somnul non-REM, care este compus din patru etape.
Prima etapa vine intre a fi treaz si a adormi. Al doilea este somnul usor, cand ritmul cardiac si respiratia regleaza si temperatura corpului scade. A treia si a patra etapa sunt somnul profund.
Desi anterior se credea ca somnul REM este cea mai importanta faza de somn pentru invatare si memorie, date mai noi sugereaza ca somnul non-REM este mai important pentru aceste sarcini, precum si faza mai odihnitoare si de restaurare a somnului.
Etapa REM, apare la aproximativ 90 de minute dupa adormit, este plina de vise si este si ultima. Somnurile REM dureaza aproximativ 10 minute prima data, crescand cu fiecare ciclu REM.
In timpul REM, respiratia devine mai rapida si neregulata, ritmul cardiac si tensiunea arteriala cresc pana la niveluri de trezire. Un fapt interesant despre somnul REM este ca oamenii se simt din ce on ce mai putin pe masura ce imbatranesc.
Unul dintre cele doua lucruri principale care controleaza somnul este ansamblul schimbarilor fizice, mentale si comportamentale care urmeaza unui ciclu zilnic – numite ritmuri circadiene.
Ritmurile circadiene raspund ciclului lumina-intuneric si sunt sursa genetica predeterminata, cel putin partial, si dictata de asa-numitele ceasuri biologice – proteine care interactioneaza in interiorul celulelor din fiecare tesut si organ din corpul uman.
Nucleul suprachiasmatic, o structura din creier formata dintr-un grup de aproximativ 20.000 de neuroni, sau celule nervoase, coordoneaza toate ceasurile biologice.
In al doilea rand, homeostazia somn-veghe urmareste, de asemenea, nevoia unei persoane de somn si dicteaza cand devine somnolent. Asa-numita unitate de somn homeostatic creste odata cu timpul pe care o persoana il petrece treaz.
Efectele sale vizibile asupra activitatii creierului si a conectivitatii dintre neuroni au fost bine documentate.
Somnul este foarte important pentru pastrarea memoriei si invatare. In timpul somnului profund non-REM, creierul proceseaza toate informatiile invatate in acea zi si le stocheaza in memorie. Somnul profund intrerupt sau scurtat va impiedica sa va amintiti ce ati invatat in acea zi si va afecteaza memoria pe termen lung pe drum.
Creierul dvs. foloseste timpul petrecut dormind pentru curatare. Lichidul spinal este pompat mai repede in tot creierul, eliminand toate deseurile create de celulele creierului, lasandu-va reimprospatat si alert in dimineata. Somnul scurtat sau intrerupt are ca rezultat nefocusarea.
Aceste procese de restaurare au loc In principal in timpul somnului profund.
Daca impiedicati acest proces, lipsa stadiului de somn profund al somnului non-REM va determina multe probleme de sanatate, inclusiv hipertensiune, crestere in greutate, diabet, un sistem imunitar slabit si boli de inima.
Ceea ce se intampla in corp si in creier in timp ce dormiti sunt functii critice – incercati sa dormiti suficient in fiecare seara pentru a te asigura ca sunt pe deplin efectuate.
Pe timpul somnului corpul dumneavoastra mareste fluxul de sange catre muschii dvs. si repara daunele musculare si articulare cauzate de uzura normala a zilei, iar o cantitate substantiala de hormoni este eliberata pentru a regla cresterea, a face reparatii si a controla apetitul.
Din acest motiv, somnul este esential pentru crestere si dezvoltare, in special la copii.
In plus, un studiu a constatat ca activitatea a creierului a scazut dupa o noapte nedormita.
Tulburarile de somn pot afecta negativ ceea ce se intampla cand dormiti. De exemplu, sindromul picioarelor nelinistite sau respiratia perturbata din apneea de somn pot provoca treziri frecvente care intrerup ciclul normal de somn, reducand somnul restaurator.
Tulburarile de ritm circadian somn-veghe pot duce la somn insuficient sau activitate anormala a somnului.
Se propune un protocol de farmacoterapie pentru schizofrenie, care sa respecte principiile generale ale medicinei…
Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.…
Astazi vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de oregano asupra organismului. Oregano…
Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are…
Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au…
Rolul medicilor ginecologi este esential si nicio femeie nu ar trebui sa aiba retineri in…