Durerea cervicală reprezintă orice durere sau disconfort apărut în regiunea gâtului unde se găsesc coloana cervicală, muşchi, ligamente, tendoane, nervi şi vase sangvine. Cei mai mulţi oameni vor simţi pe parcursul vieţii lor o astfel de durere şi de obicei aceasta nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Durerea cervicală se poate datora unor probleme minore cum ar fi o poziţie incorectă în timpul somnului sau poate apărea ca urmare a unor afecţiuni grave cum ar fi artrita sau discopatia degnerativă. Oricare dintre structurile de la nivelul gâtului se poate irita sau inflama ca răspuns la diferite situaţii.
În funcţie de cauza care o produce, durerea cervicală poate fi scurtă sau poate fi cronică, adică să dureze mai mult de 3 luni.
Durerea se poate resimţi ca o durere surdă sau poate fi ascuţită, ca un şoc într-o anumită zonă. Deşi cele mai mult cazuri de durere cervicală se rezolvă de la sine în câteva zile până la câteva săptămâni cu măsuri de îngrijire uzuale, acest tip de durere poate persista şi să conducă la afecţiuni serioase cum ar fi leziunea unui nerv.
De obicei sursa durerii este chiar la nivelul gâtului, dar poate fi datorată şi unor afecţiuni din alte zone ale corpului, cum ar fi cap, umeri sau torace şi să iradieze la nivelul gâtului. În consecinţă durerea cervicală poate fi însoţită de alte simptome.
Durerea cervicală acompaniată de alte simptome cum ar fi amorţeală care coboară pe braţ, dificultăţi respiratorii, rigiditatea gâtului poate fi semn al unei afecţiuni grave care trebuie evaluată imediat. De asemenea, trebuie consultat doctorul cât mai curând, dacă durerea a apărut ca urmare a unui traumatism sau accident sau dacă este puternică şi persistentă.
Durerea cervicală poate fi însoţită de alte simptome în funcţie de cauzele care o produc. De exemplu, dacă se datorează unei artrite pot apărea dureri şi în alte părţi ale corpului.
Durerea cervicală apărută ca urmare a compresiei unui nerv poate duce la durere, furnicături şi amorţeală apărute la nivelul unuia sau al ambelor braţe. Durerea datorată poziţiei incorecte şi stresului poate apărea alături de oboseală şi tulburări de somn.
Simptome
Caracteristicile durerii cervicale sunt urmatoarele:
– durerea localizata in regiunea situata intre baza craniului si portiunea superioara a umerilor. Durerea poate iradia la nivelul portiunii superioare a spatelui sau bratelor;
– durere care se agraveaza cu miscarea;
– mobilitate limitata la nivelul capului si gatului. Regiunea cervicala poate fi rigida si dureroasa;
– cefaleea (durere de cap). Aceasta este des intalnita si poate persista luni de zile;
– simptome de filet nervos provocate de compresia radacinilor nervilor spinali sau maduvei spinarii, printre care se numara:
– hipoestezie (amorteala, scaderea sensibilitatii), parestezii sau slabiciune la nivelul bratului sau mainii
– senzatie de arsura resimtita la atingerea pielii de la nivelul bratului sau mainii
– durere socogena care iradiaza la nivelul bratului sau mainii
– amorteala sau slabiciune la nivelul piciorului si pierderea controlului urinar (controlul sfincterian al vezicii urinare). Acest fenomen are loc in momentul in care exista compresii sau leziuni considerabile la nivelul maduvei spinarii.
Alte simptome care pot acompania durerea cervicala sunt:
– ameteala
– tulburari auditive
– tulburari vizuale printre care se numara vederea incetosata si oboseala la nivelul ochilor
– alterarea capacitatii de concentrare
– iritabilitate, fatigabilitate si tulburari de somn.
In conditiile in care durerea persista pe o perioada lunga de timp (durere cronica), efectuarea activitatilor obisnuite poate fi dificila. Efectele secundare des intalnite ale durerii cervicale sunt fatigabilitatea, depresia si anxietatea.
Trebuie să mergi urgent la doctor dacă
Durerea cervicală este însoţită de simptome care pot indica o afecţiune ce ameninţă viaţa, cum ar fi:
• durere în piept;
• dificultăţi respiratorii;
• febră mare (peste 38,3°C);
• dureri la nivelul maxilarului;
• greaţă şi vărsături;
• amorţeală;
• rigiditatea gâtului, febră, frison;
• cefalee severă.
Cum amelioram durerile de spate
Am stat de vorba cu dna dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicala si am sintetizat pentru dvs.cateva lucruri importante de care trebuie sa tineti cont, indiferent daca vreti sa preveniti durerea de spate, sau chiar sa tratati activ, prin masuri posturale, aceste probleme, alaturi de medicatia recomandata.
Pentru evitarea si ameliorarea suferintelor coloanei vertebrale, daca sunteti nevoit sa stati mult timp la birou, evitati mentinerea aceleiasi pozitii timp indelungat.
“Ridicati-va de pe scaun la 2-3 ore si executati cateva miscari de gimnastica cu trunchiul, cu centurile (umeri, solduri) si cu membrele (coate, genunchi, pumni, maini, glezne si picioare), cateva miscari de gimnastica respiratorie, cat si exercitii de relaxare a ochilor si privirii.”, spune Dr.Tache.
Tineti cont ca e important ca mobilierul de birou trebuie sa aiba dimensiunile si forma adecvate segmentelor corpului dumneavoastra, iar spatarul scaunului trebuie sa sustina spatele. Acelasi lucru trebuie facut si in masina, adaptand pozitia scaunului pentru a sustine spatele , la condus.
“ Cand stati la masa sau la birou, spatele trebuie sa ia contact cu spatarul in dreptul omoplatilor, iar pieptul sau toracele nu trebuie sa se sprijine pe marginea sau pe suprafata mesei din fata dumnevoastra.”
Pentru a evita durerile de spate cauzate de pozitia indelungata la birou, este indicat sa sprijiniti picioarele pe o bara, un scaunel sau orice suport, care sa ridice genunchii la nivelul liniei soldurilor.” Este asa numita pozitie delordozanta sau cifozanta a regiunii lombare.
In plus, nu trebuie sa stati pe scaun sau in fotoliu cu picioarele incrucisate sau picior peste picior, deoarece circulatia venolimfatica de intoarcere de la nivelul membrelor inferioare poate deveni insuficienta si pot aparea edemele sau varicele gambiere” ne recomanda Dr. Tache.
Ar fi de preferat sa alegeti un scaun ergometric sau amplasati o pernuta intre trunchi si speteaza in dreptul curburii lombare. Evitati pozitia cu spatele incovoiat, cifozat sau aplecat inainte, prin sederea confortabila in scaun si amplasarea obiectelor de pe birou, cat si a marginii biroului la o distanta corespunzatoare fata de trunchi.
In gospodarie sau alte situatii, cum ar fi efectuarea cumparaturilor, nu va aplecati prin inclinarea anterioara a trunchiului sau prin flectarea si torsiunea sau rasucirea acestuia, ca sa ridicati un obiect cazut, ci asezati-va in ghemuit. Nu rasuciti trunchiul in timp ce purtati o greutate pe brate. Aceste miscari sunt preluate si executate din articulatiile soldurilor si genunchilor.
Remedii specifice
Exercitiile fizice recomnadate zilnic vizeaza mentinerea supletii articulare, tonifierea si cresterea flexibilitatii structurilor conjunctive periarticulare (tendoane, ligamente) cat si a musculaturii, cresterea densitatii minerale osoase si coordonarea miscarilor spre o mai buna eficientizare a actiunilor noastre zilnice.
“Se vor adauga si intinderi sau elongatii, ce pot fi efectuate la spalier sau la o bara de atarnat, adaptata situatiei si ambientului,” este recomandarea Dr. Georgiana Tache.
Practicati un sport terapeutic, precum inotul, exercitiile efectuate in apa, gimnastica acvatica sau aqua gym si mersul pe bicicleta ergometrica. Masajul terapeutic se recomanda cu o frecventa de 2-3 sedinte saptamanal.
Se vor evita miscarile bruste, ce conduc la o intindere exagerata a maselor musculare, cat si evitarea practicarii exagerate a unor sporturi precum tenisul de camp, baschetul voleiul, fotbalul.
Se recomanda sa dormiti pe un plan ferm sau pe o saltea tare! “In cazul durerilor de spate, apelati noaptea la cateva perne terapeutice; o perna mica, subtire, sub cap, care sa sprijine zona cefei, si una de tip ”sul” sub picioare, zona poplitee (cand dormiti pe spate) sau plasata intre picioare, cand dormiti stand in lateral sau pe o parte, in pozitia in cocos de pusca” este de parere Dr. Tache.
In tratarea durerilor de spate se mai pot utiliza: electroterapia, diatermia, laserterapia, kinetoterapia si hidrotermoterapia, alaturi de terapia medicamentoasa, acupunctura, reflexologia, homeopatia, presopunctura si fitoterapia.
Local, se recomanda aplicarea de caldura moderata si de preparate antiartrozice, gelurile si medicamentele antiinflamatorii, antialgice si miorelaxante, ce pot fi administrate cu risc minim pentru sanatate.
Se propune un protocol de farmacoterapie pentru schizofrenie, care sa respecte principiile generale ale medicinei…
Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.…
Astazi vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de oregano asupra organismului. Oregano…
Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are…
Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au…
Rolul medicilor ginecologi este esential si nicio femeie nu ar trebui sa aiba retineri in…