Copiii folosesc cuvantul “ameteli” pentru a descrie diferite simptome. Prin urmare, daca micutul tau mentioneaza acest lucru, trebuie sa ai grija pentru ca ar putea suferi de vertij.
De aceea, este important sa cunosti cauzele vertijului la copii, simptomele acestora si ce sa faci cu privire la acestea.
Ce sunt ametelile?
Este senzatia de clatinare, fara ca acesta sa existe intr-adevar, intoarcere cu susul in jos a locului in care te afli sau a propriei persoane. Ametelile sunt, de obicei, insotite de greata, lesin si pierderea echilibrului.
Vertijul este aproape intotdeauna legat de o transformare a sistemului vestibular care se afla in interiorul urechii interne, responsabila de coordonarea mentinerii echilibrului si a posturii.
Aceasta tulburare poate fi pentru un moment sau poate dura ore sau zile si afectează orice persoana – la varstnici poate deveni cronica. Cu toate acestea, vertijul la copii se prezinta, de obicei, sub forma unei crize tranzitorii.
Cele mai frecvente cauze de ameteli la copii
Cauzele acestei tulburari depind de tipul de vertij: periferic sau central. Desi, de obicei, la copiii cu varsta sub 3 ani este cauzata de otita, la copiii cu varsta sub 10 ani apare din cauza migrenei si a traumatismelor cerebrale.
Vertijul periferic
Acesta este cel mai frecvent caz si rezulta din implicarea labirintului si a nervului vestibular. Poate fi inflamatia sau presiunea unei tumori non-canceroase, cum ar fi un meningiom. Veriga periferica este legata de pierderea auzului si de presiunea din urechi. De asemenea, poate fi cauzata de anumite medicamente, de exemplu, antibiotice, cisplatina si aminoglicozide.
In plus, este posibil ca aceasta sa apara din cauza leziunilor capului sau a bolii Ménière.
Vertijul central
Se produce prin modificarea mecanismelor neurologice ale sistemului vestibular. Uneori este generata de cefalee intensa, instabilitate si dubla viziune. Vertijul central este de asemenea cauzat de boli vasculare, precum si de medicamente precum aspirina si unele anticonvulsivante.
Un accident vascular cerebral poate provoca vertij central sau tumori canceroase sau non-canceroase si migrene.
Cum sa trateaza vertijul la copii
La copii este un pic mai greu de diagnosticat. De aceea, daca micutul are simptome cum ar fi ameteli sau pierderea echilibrului constant, ar trebui sa-l vada specialistul cat mai repede posibil.
Diagnosticul
Specialistul trebuie sa efectueze o evaluare bazata pe istoricul clinic, care include toate evenimentele si medicamentele utilizate. El face, de asemenea, o examinare recomandata de medicul ORL. Ulterior, este necesara o examinare neurologica completa pentru a evalua functiile creierului. In acest fel, se determina daca vertijul este periferic sau central.
Daca medicul suspecteaza o infectie meningeala, se va face o punctie lombara. Odata ce cauza este detectata, se continua tratamentul adecvat.
Tratamentul
Tratamentul pentru vertij depinde de cauza si de fondul din antecedentele medicale. Cand vine vorba de boala nervoasa vestibulara, se pot folosi antibiotice. Acestea sunt injectate prin timpan, trec prin urechea mijlocie si actioneaza asupra celulelor de echilibru.
Ingrijirea copilului cu ameteli
Daca copilul tau sufera de aceasta afectiune, nu-l lasa sa se agite si sa faca miscari bruste. Cauta sa aiba activitati pe care le poate face stand pe un scaun sau in pozita culcat. In plus, in timpul episoadelor de vertij elimina televizorul si ecrane, deoarece acestea vor spori disconfortul.
Se propune un protocol de farmacoterapie pentru schizofrenie, care sa respecte principiile generale ale medicinei…
Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.…
Astazi vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de oregano asupra organismului. Oregano…
Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are…
Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au…
Rolul medicilor ginecologi este esential si nicio femeie nu ar trebui sa aiba retineri in…