O singură băutură poate crește semnificativ riscul unui accident vascular cerebral în decurs de o oră de la consum. Accidentul vascular cerebral reprezintă o afecțiune medicală serioasă, care poate pune viața în pericol, apărând atunci când fluxul de sânge către o anumită zonă a creierului este întrerupt.
Alegerile neinspirate legate de stilul de viață pot contribui la apariția unui accident vascular cerebral, iar un studiu publicat în revista Stroke: Journal of the American Heart Association evidențiază cât de rapid pot apărea aceste efecte negative.
Accident vascular cerebral: băutura care poate dubla riscul în decurs de o oră
Conform cercetării, riscul unui accident vascular cerebral ischemic poate deveni de două ori mai mare în prima oră după consumul unei singure băuturi – fie că este vin, bere sau o băutură spirtoasă.
„Impactul alcoolului asupra probabilității de a suferi un accident vascular cerebral ischemic pare să depindă de cantitatea consumată și de frecvența consumului”, a afirmat Murray A. Mittleman, MD, Dr.P.H., autor principal al studiului Stroke Onset Study (SOS) și director al Unității de Cercetare a Epidemiologiei Cardiovasculare din cadrul Beth Israel Deaconess Medical Center, parte a Harvard Medical School din Boston, Massachusetts, citat de express.co.uk.
Până la publicarea studiului SOS, nu era clar dacă alcoolul avea un efect imediat asupra declanșării unui accident vascular cerebral ischemic – care este cauzat de un cheag de sânge ce blochează un vas din creier sau care conduce sângele către acesta. Deși unele cercetări anterioare sugerau că un consum redus de alcool (mai puțin de două băuturi zilnic) ar putea avea un efect protector pe termen lung, impactul pe termen scurt nu era cunoscut.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au intervievat 390 de pacienți cu accident vascular cerebral ischemic (209 bărbați și 181 femei) la aproximativ trei zile după incident, întrebându-i despre mai multe aspecte ale stilului lor de viață.
Pacienții care nu puteau vorbi din cauza gravității stării sau care nu erau în stare să participe au fost excluși din cercetare.
Paisprezece dintre participanți au raportat că au consumat alcool cu până la o oră înainte de debutul simptomelor.
Comparativ cu perioadele în care nu au consumat alcool, riscul relativ de accident vascular cerebral în prima oră după consum a fost de 2,3 ori mai mare. În a doua oră după consum, riscul a fost de 1,6 ori mai mare. După 24 de ore, riscul a scăzut cu 30% față de valoarea inițială înregistrată la începutul studiului.
Aceste tipare s-au menținut indiferent de tipul de băutură consumată – vin, bere sau băuturi spirtoase.
Rezultatele ar putea să nu se aplice în cazul accidentelor vasculare cerebrale severe
Pentru o mai mare acuratețe, cercetătorii au eliminat din analiză pacienții care au fost expuși și altor factori declanșatori potențiali, cum ar fi efortul fizic intens sau consumul unei băuturi care conține cofeină, chiar înainte de accidentul vascular cerebral. Concluziile cu privire la legătura cu alcoolul au rămas aceleași.
Doar un pacient a consumat mai mult de două băuturi în ora premergătoare accidentului, iar eliminarea acestuia din eșantion nu a afectat modelul observat de cercetători.
„Există dovezi clare că un consum ridicat de alcool are un efect negativ atât pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra riscului de accident vascular cerebral. Însă când vine vorba despre consumul moderat sau ocazional, situația pare a fi mai complexă”, a precizat Mittleman.
După consumul de alcool, tensiunea arterială poate crește, iar trombocitele devin mai aderente, ceea ce poate duce la formarea de cheaguri de sânge. Pe de altă parte, consumul regulat, dar în cantități mici, este asociat cu un profil lipidic mai favorabil și o elasticitate crescută a vaselor de sânge, ceea ce poate reduce riscul pe termen lung.
„În prezent, nu avem suficiente dovezi pentru a recomanda persoanelor care nu consumă alcool să înceapă să o facă sau pentru a sfătui persoanele care consumă ocazional – de exemplu, un pahar pe zi – să se oprească”, a adăugat Mittleman.
Pentru a trage concluzii mai clare, ar fi nevoie de un studiu controlat, în care participanții să fie selectați aleatoriu pentru a consuma alcool sau nu, a menționat el.
Este important de reținut că aceste rezultate s-ar putea să nu se aplice persoanelor care au suferit forme severe de accident vascular cerebral.
Cum am transformat rasadurile de rosii in plante viguroase in doar 7 zile: secretul meu…
Dupa recoltarea cepei si usturoiului, gradinile par goale, dar pamantul ramane incarcat cu urme invizibile…
Cum verifici dacă ai acțiuni la bursă și ce dividende poți încasa Milioane de români…
Prăjitură sărată cu dovlecei, cartofi și brânzeturi – Rețeta perfectă pentru o cină ușoară Această…
Frunzele de dafin sunt bogate în uleiuri esențiale, flavonoide și antioxidanți, ceea ce le conferă…
Testul de inteligență care pune la încercare logica și creativitatea: Găsește numărul lipsă Într-o lume…