Diabetul zaharat (DZ) este o boala cu evolutie cronica in cadrul careia organismul nu poate folosi glucidele din alimentatie.
Glucoza este principala sursa de energie a organismului, dar pentru a putea fi utilizata, ea trebuie sa patrunda in celule. Patrunderea glucozei in celule se face cu ajutorul insulinei, hormon secretat de pancreas.
Diabetul apare atunci cind organismul nu produce destula insulina sau nu o foloseste cum trebuie.
La persoanele cu diabet glucoza in loc sa fie folosita ca substanta nutritiva de catre celule, ramane in sange (creste glicemia) si poate fi eliminate prin urina (glicozurie).
Atunci cand se manifesta, diabetul poate fi sugerat de urmatoarele simptome:
urinari frecvente si in cantitate mare;
sete exagerata;
senzatia permanenta de foame;
intarzierea in vindecarea ranilor;
intepaturi sau furnicaturi la nivelul membrelor;
infectii frecvente;
tulburari de vedere;
Aceste tulburari apar in timp si persista multi ani, timp in care diabetul zaharat de tip 2 poate ramane nediagnosticat. In aceste cazuri diagnosticul se pune tarziu, cand complicatiile bolii au aparut.
Include aceste alimente nutritive in regimul tau alimentar, mai ales daca suferi de diabet, pentru a reduce concentratia de glucoza din sange, pentru a arde grasimea si pentru a reduce inflamatia din organism. In plus, te vei bucura de numeroase alte beneficii pentru sanatate.
1. Ciocolata neagra
Acest tip de ciocolata cu un procent mare de cacao are un continut ridicat de flavonoide (o clasa de produsi intermediari ai metabolismului, din plante) cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, iar cercetarile arata ca aceste substante nutritive reduc rezistenta la insulina, imbunatatesc sensibilitatea a insulina si scad nivelul de insulina. Insa nu toata ciocolata este la fel.
In cadrul unui studiu din 2008 realizat la Universitatea din Copenhaga, persoanele care au mancat ciocolata neagra au recunoscut ca au simtit mai putin nevoia de a consuma alimente dulci, sarate sau grase, comparativ cu voluntarii carora li s-au dat tablete de ciocolata cu lapte, care avea niveluri mult mai mici de flavonoide.
De asemenea, s-a dovedit ca flavonoidele din ciocolata neagra reduc riscul de accident vascular cerebral, regleaza tensiunea arteriala si reduc riscul de atac de cord cu pana la 2% in decurs de 5 ani.
2. Broccoli
Leguma aceasta este un superaliment anti-diabet. La fel ca alte legume din familia cruciferelor (kale si conopida, de exemplu), broccoli contine un compus numit sulforafan, care declanseaza cateva procese antiinflamatoare care imbunatatesc controlul asupra glucozei din sange si protejeaza vasele de sange de acele leziuni sau daune de natura cardiovasculara, care sunt adeseori o consecinta a diabetului.
3. Afinele
Micile fructe sunt foarte benefice pentru diabetici: afinele contin atat fibre insolubile (care elimina grasimea din sistemul persoanei cu diabet), cat si fibre solubile, care incetinesc golirea stomacului si imbunatatesc controlul asupra concentratiei de glucoza din sange.
De exemplu, un studiu american a aratat ca persoanele care au consumat doua cani si jumatate de suc de afine salbatice pe zi, timp de 12 saptamani, au reusit sa isi reduca nivelul glicemiei, au scapat de depresie si si-au imbunatatit calitatea memoriei.
Cercetatorii spun ca beneficiile acestea se datoreaza antocianinelor din afine, substante chimice naturale care micsoreaza celulele grase si care stimuleaza secretia unui hormon (adiponectina) care regleaza nivelul glucozei din sange.
4. Carnea de peste
Pestele este un adevarat “star” care subtiaza silueta: bogata in proteine, carnea sa te ajuta sa mentii senzatia de satietate mai mult timp. De asemenea, carnea de peste contine un tip special de grasime care ajuta la reducerea inflamatiei din corp.
Numeroase studii au aratat ca persoanele care au cele mai ridicate niveluri de acizi grasi Omega-3 in sange au inflamatia mult mai putin raspandita in organism, iar inflamatia este cea care duce la diabet si la probleme cu greutatea si chiar le inrautateste.
O dieta bogata in peste poate, de asemenea, sa reduca riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, in special de a suferi de un accident vascular cerebral, drept consecinta a diabetului.
5. Uleiul de masline
Daca te hotarasti sa adopti o dieta in stil mediteranean, bogata in ulei de masline, aceasta te va ajuta sa reduci riscul de diabet de tip 2, chiar cu pana la 50%, comparativ cu o dieta saraca in grasimi, potrivit unui studiu spaniol recent.
Un alt studiu, realizat de cercetatorii din München si din Viena, a constatat ca uleiul de masline a imbunatatit senzatia de satietate cel mai mult, atunci cand a fost comparat cu untura, untul si uleiul de rapita (canola).
Sa nu uitam ca uleiul de masline este foarte bogat in substante nutritive antioxidante, care protejeaza celulele si previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Se propune un protocol de farmacoterapie pentru schizofrenie, care sa respecte principiile generale ale medicinei…
Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.…
Astazi vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de oregano asupra organismului. Oregano…
Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are…
Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au…
Rolul medicilor ginecologi este esential si nicio femeie nu ar trebui sa aiba retineri in…